cuvantul

De ce cuvintele? Cuvantul este puterea pe care tu o creezi. Prin cuvant poti manifesta totul. Indiferent de limba pe care o vorbesti, intentia ta se manifesta prin cuvant. Ce visezi, ce simti si cine esti cu adevarat, se vor manifesta toate doar prin cuvant. Cuvantul nu este doar un sunet sau un simbol scris. Cuvantul este o forta, este puterea pe care o ai de a te exprima si comunica, de a gandi si de a crea evenimentele din viata ta. Poti vorbi. Ce alt animal de pe planeta poate vorbi? Cuvantul este cea mai puternica unealta pe care o are omul; este unealta magiei.

Dar, ca si o spada cu doua tăisuri, cuvantul tau poate crea cel mai frumos vis sau cuvantul tau poate distruge totul din jurul tau. Un tăis il constituie folosirea gresita a cuvantului, care creeaza iadul pe pamant. Celalalt tăis il constituie impecabilitatea cuvantului, care creeaza doar frumusete, iubire si raiul pe pamant. Depinzand de modul in care este folosit, cuvantul te poate elibera sau te poate inlantui mai mult decat iti inchipui.

Toata magia pe care o posezi se bazeaza pe cuvantul tau. Cuvantul tau este pura magie, iar folosirea gresita a cuvantului tau este magie neagra. Cuvantul este atat de puternic, incat doar un cuvant poate schimba o viata sau poate distruge vietile a milioane de oameni.

Mintea umana este ca un sol fertil in care se planteaza continuu seminte. Semintele sunt pareri, idei si concepte. Plantezi o samanta, un gand si acesta rodeste. Cuvantul este ca o samanta, iar mintea umana este atat de fertila! Singura problema este ca prea des este fertila pentru semintele fricii. Fiecare minte umana este fertila, dar doar pentru acele seminte pentru care este pregatita. Este important de observat pentru ce fel de seminte mintea voastra este fertila si de a o pregati pentru semintele iubirii. Constientizand forta cuvantului, putem intelege ce putere se poate manifesta prin gura noastra. O frica sau o indoiala plantata in mintea noastra poate crea o drama fara sfarsit de evenimente. Un cuvant este ca un blestem, iar oamenii folosesc cuvantul la fel ca magicienii negri, blestemandu-se inconstient unii pe ceilalti.
Fiecare om este un magician si poate sa blesteme pe cineva cu cuvantul său sau poate elibera pe cineva de un blestem. Noi blestemam adesea prin parerile pe care le avem. Un exemplu: vad un prieten si ii spun o parere care tocmai mi-a venit in minte. Ii spun: „Hmmm, vad pe fata ta acea paloare pe care o au doar oamenii bolnavi de cancer.” Daca el va asculta aceste cuvinte si va fi de acord cu ele, se va imbolnavi de cancer in mai putin de un an. Aceasta este puterea cuvantului.

Vezi si: Cauzele spirituale ale bolilor grave

Pe perioada domesticirii noastre, parintii si educatorii nostri ne-au facut sa ne asimilam din parerile lor chiar fara sa se gandeasca la aceasta. Am crezut in aceste pareri si am trait in frica ce a generat-o in noi aceste pareri, ca de exemplu, ca nu esti bun la inot, la sport sau la scris. Cineva isi da cu parerea si spune: „Uite, aceasta fata este urata.” Fata asculta, crede ca este urata si creste cu ideea ca este urata. Nu are importanta cat de frumoasa este; atata timp cat ea are acest legamant, aceasta conditionare interioara, ea va crede ca este urata. Acesta este blestemul sub influenta caruia se afla.

Prin fixarea atentiei, cuvantul poate intra in mintea noastra si schimba o intreaga credinta in bine sau in rau. Un alt exemplu: poti sa crezi ca esti prost si ai crezut in acest lucru de cand te stii. Acest legamant poate fi foarte inselator, facand ca tu sa intri in multe conjuncturi doar pentru a te asigura ca esti prost. Poti face ceva si sa gandesti: „Imi doresc sa fiu inteligent, dar trebuie sa fiu prost sau nu as fi facut acest lucru.” Mintea merge in sute de directii si putem sa petrecem zile intregi vrajiti doar de credinta in propria noastra stupiditate. Apoi, intr-o zi, cineva ti-a retinut atentia si a folosit cuvantul si te-a facut sa intelegi ca nu esti prost. Ai crezut ceea ce a spus aceasta persoana si ai facut un nou legamant. Drept urmare, nu te mai simti si nici nu mai actionezi ca un prost. Intregul blestem s-a destramat doar prin puterea cuvantului. Si invers, daca crezi ca esti prost si cineva iti capteaza atentia si-ti spune: „Da, esti cu adevarat cea mai proasta persoana pe care am intalnit-o.”, legamantul va fi intarit si va deveni chiar mai puternic.

Acum, sa vedem ce inseamna cuvantul impecabilitate. Impecabilitate inseamna: “fara pacat”. Impecabil vine din latinescul pecatus, care inseamna „pacat”. Im de la impecabil inseamna “fara”; asa ca impecabil inseamna “fara pacat”. Religiile vorbesc despre pacat si pacatosi, dar sa intelegem ce inseamna cu adevarat “a pacatui”. Un pacat este orice faci impotriva ta. Tot ceea ce simti sau crezi impotriva ta este un pacat. Esti impotriva ta cand te judeci sau te blamezi fara motiv. Cand esti impecabil, tu esti responsabil pentru actiunile tale, dar nu te judeci si nu te blamezi. Din acest punct de vedere, intregul concept de pacat se schimba de la ceva moral sau religios la un aspect de bun simt. Pacatul incepe cu respingerea propriei persoane. Autorespingerea este cel mai mare pacat pe care-l poti comite. In termeni religiosi, autorespingerea (respingerea de sine) este un „pacat mortal”, care conduce la moarte. Impecabilitatea, pe de alta parte, conduce la viata.

A fi impecabil cu cuvintele tale inseamna a nu folosi cuvintele impotriva ta. Daca te vad pe strada si iti spun ca esti prost, asta poate aparea ca o folosire gresita a cuvantului impotriva ta, dar de fapt folosesc cuvantul impotriva mea, deoarece ma vei urî pentru aceasta, iar ura ta nu este buna pentru mine. De aceea, daca ma supar si prin cuvintele mele iti trimit toata otrava mea emotionala tie, folosesc cuvantul impotriva mea. Daca ma iubesc, imi voi exprima acea iubire in interactiunea cu tine, iar apoi voi fi impecabil cu cuvintele mele, deoarece aceasta actiune a mea va produce la randul ei o reactie. Daca te iubesc, apoi si tu ma vei iubi pe mine. Daca te insult si tu ma vei insulta. Daca-ti sunt recunoscator si tu imi vei fi recunoscator. Daca sunt egoist si tu vei fi egoist cu mine. Daca folosesc cuvantul si te voi blestema si tu la randul tau ma vei blestema. A fi impecabil cu cuvantul tau inseamna a-ti folosi corect energia; inseamna a-ti folosi energia in directia adevarului si iubirii fata de tine. Daca faci un legamant cu tine insuti, de a fi impecabil cu cuvintele tale in ceea ce spui, doar cu aceasta intentie, adevarul se va manifesta prin tine si va curata toata otrava emotionala ce exista in tine. Dar a face acest legamant este dificil deoarece am invatat sa facem exact opusul. Am invatat sa mintim ca un obicei al comunicarii noastre cu ceilalti, dar mai ales, chiar cu noi insine. Nu suntem impecabili cu cuvantul.

Vezi si: „Vorbeste cu corpul tau in fiecare zi”- regulile unei vieti sanatoase. Katsuzo Nishi

Puterea cuvantului este folosita complet gresit in iad. Folosim cuvantul pentru a jigni, pentru a blama, pentru a gasi vinovati, pentru a distruge. Bineinteles, il folosim si asa cum trebuie, dar nu prea des. Cel mai des folosim cuvantul pentru a imprastia otrava noastra personala, pentru a exprima furia, gelozia, invidia si ura. Cuvantul este pura magie, cel mai pretios si mai puternic dar pe care-l are umanitatea, insa noi il folosim impotriva noastra. Planuim razbunari, cream haos cu cuvinte, folosim cuvantul pentru a crea ura intre diferite rase, intre diferiti oameni, intre diferite familii si natiuni. Folosim cuvantul gresit atat de des, dar aceasta folosire gresita este modul in care cream si perpetuam visul iadului.

Folosirea gresita a cuvantului este modul in care noi ne impingem unii pe ceilalti in jos si ne pastram, unii fata de ceilalti, intr-o stare de frica si de dubii. Deoarece cuvantul este magia pe care omul o poseda, folosirea cuvantului este magie neagra, iar noi folosim magia neagra tot timpul fara a sti deloc ca magic este doar cuvantul nostru.
Era o femeie, de exemplu, care era inteligenta si avea un suflet foarte bun. Ea avea o fiica pe care o iubea si o adora foarte mult. Intr-o noapte, ea a venit acasa dupa o zi de munca foarte dificila, obosita, plina de tensiuni emotionale si cu o durere de cap teribila. Ea dorea liniste si multa pace, dar fata ei canta si sarea fericita. Fiica ei nu era constienta de modul in care se simtea mama ei; ea era in lumea ei, sarea si canta din ce in ce mai tare, exprimandu-si bucuria si dragostea. Cantand atat de tare, a facut ca durerea de cap a mamei sale sa se inteteasca, iar la un moment dat, mama si-a pierdut controlul. Suparata, s-a uitat la frumoasa sa fetita si a spus: „Taci! Ai o voce urata. Nu poti sa taci?” Adevarul era ca toleranta mamei sale pentru orice zgomot nu mai exista la acea ora si nu ca vocea fetei era urata, dar fata a crezut ceea ce i-a spus mama si in acel moment a luat o hotarare fata de ea insasi. Dupa aceasta nu a mai cantat, deoarece a crezut ca vocea ei era urata si ca va deranja pe oricine o va auzi; a devenit rusinoasa la scoala si atunci cand era rugata sa cante, ea refuza. Chiar si discutiile cu ceilalti devenisera pentru ea dificile. Totul s-a schimbat pentru fetita din cauza acestui nou legamant pe care l-a facut, din cauza acestei noi conditionari. Ea credea ca trebuie sa-si reprime emotiile pentru a fi acceptata si iubita.
De fiecare data cand auzim o parere pe care o credem, facem un nou legamant, iar acesta devine o parte a sistemului nostru de credinte. Aceasta fetita a crescut, iar chiar atunci cand a realizat ca avea o voce frumoasa nu a mai cantat niciodata, dezvoltandu-si un intreg complex din cauza blestemului. Acest blestem a fost aruncat asupra ei de catre una din persoanele pe care le iubea cel mai mult, propria sa mama, care nu a observat ceea ce facuse cu cuvintele sale. Ea nu a observat ca ea facuse un act de magie neagra si ca a pus un blestem asupra propriei sale fiice, deoarece nu era constienta de forta cuvantului sau, de aceea nu trebuie acuzata. Facuse ceea ce-i facusera si mama, tatal ei si ceilalti, la randul lor, de multe ori; a folosit gresit cuvantul.

De cate ori facem si noi aceste lucruri cu copiii nostri? Le oferim tot felul de sugestii, iar copiii nostri cara aceasta magie neagra dupa ei ani si ani de zile. Oamenii care ne iubesc efectueaza acte de magie neagra asupra noastra, dar nici macar nu sunt constienti ca fac acest lucru. De aceea trebuie sa-i iertam; ei nu stiu ce fac.
Un alt exemplu. Te trezesti intr-o dimineata si te simti foarte fericita. Te simti minunat si ramai o ora sau doua in fata oglinzii pentru a te face frumoasa. Ei bine, una dintre prietenele tale cele mai bune spune: „Ce s-a petrecut cu tine? Arati atat de urata. Uita-te la rochia pe care o porti; esti ridicola.” Aceasta a fost suficient pentru a te impinge jos in iad. Poate aceasta prietena a ta ti-a spus asta pentru a te rani. Si a reusit. Ea ti-a oferit o parere care era incarcata cu toata forta cuvantului sau. Daca tu accepti parerea, aceasta va deveni un nou legamant, iar in aceasta vei pune o parte din puterea ta. Aceasta parere va deveni magie neagra.

Aceste tipuri de blesteme sunt dificil de depasit. Singurul lucru care poate rupe un blestem este cel de a face noi legaminte bazate pe realitate. Adevarul este cea mai importanta parte a unei fiinte impecabile in cuvintele sale. Pe de-o parte a sabiei sunt minciunile, care creaza magia neagra, iar pe de alta parte a sabiei este adevarul, care are puterea de a rupe blestemul magiei negre. Doar adevarul va va elibera.
Privind la interactiunile umane de fiecare zi, imaginati-va de cate ori aruncam blesteme unul asupra celuilalt doar prin niste simple cuvinte. De-a lungul timpului aceasta interactiune a devenit cea mai rea dintre toate formele de magie si a fost numita barfa.
Barfa este magie neagra si este foarte rea, deoarece este pura otrava. Am invatat cum sa barfim prin intelegere. Cand eram copii, ii auzeam pe adultii din jurul nostru barfind tot timpul, in mod deschis, exprimandu-si parerea despre alte persoane. Ei exprimau pareri chiar si despre persoane pe care nu le cunosteau. Otrava emotionala era transferata odata cu acele pareri, iar noi invatam ca aceasta este modalitatea normala de comunicare.

Vezi si: Esti mai mult decat ceea ce crezi despre tine

Barfa a devenit principala forma de comunicare in societatea umana. A devenit modalitatea de a ne simti aproape unul de celalalt, deoarece ne face sa ne simtim mai bine cand vedem pe altcineva ca se simte la fel de rau precum ne simtim si noi. Exista vechi expresii care spun: „Mizeriei ii place compania!”, iar oamenii care sufera in iad nu vor sa fie singuri. Frica si suferinta sunt o parte importanta a visului planetei; ele sunt modalitatea in care visul planetei ne mentine cat mai jos posibil.
Folosind analogia si asimiland mintea umana cu un computer, barfa poate fi comparata cu virusul unui computer. Virusul unui computer este o parte a limbajului calculatorului, scris in acelasi limbaj cu celelalte coduri, dar cu o intentie rea, daunatoare. Acest cod este introdus in programul computerului tau cand te astepti mai putin si de cele mai multe ori cand nici nu esti constient de asta. Dupa ce acest cod a fost introdus, computerul tau nu mai lucreaza corect sau nu mai functioneaza deloc, deoarece codurile contin in ele atat de multe mesaje conflictuale, incat acestea opresc efectuarea operatiilor corecte.

Barfa umana functioneaza exact in acelasi mod. De exemplu, incepi o noua materie cu un nou profesor si vrei sa urmezi acea materie pentru o perioada mai indelungata. In prima zi in care participi la acel curs, te lovesti de cineva care a urmat acel curs si care-ti spune: ”Oh, acel profesor este doar o lichea pompoasa! El nici macar nu stie despre ceea ce vorbeste, dar mai este si pervers, asa ca fii atent !”
Tu esti imediat marcat de cuvinte si de codul emotional al persoanei care a spus aceasta, dar nu esti constient de motivatia pe care a avut-o atunci cand ti-a spus aceste lucruri. Aceasta persoana poate fi furioasa deoarece nu a promovat in anul urmator, sau face simple presupuneri bazate pe teama si prejudicii, dar deoarece tu ai invatat sa ingeri si sa accepti informatia ca un copil, o parte din tine crede acea barfa si apoi tu mergi la cursul respectiv. Cand profesorul vorbeste tu simti otrava cum iese din interiorul tau, dar nu realizezi ca-l vezi pe profesor prin ochii persoanei care ti-a furnizat respectiva barfa. Apoi incepi sa vorbesti si cu ceilalti colegi de clasa despre acest lucru, iar ei incep sa-l privesca pe profesor in acelasi mod: o jigodie si un pervers. Tu chiar urasti aceasta materie, iar in curand te decizi sa renunti definitiv la acest curs. Iti blamezi profesorul, dar ar trebui sa blamezi doar barfa.

Toata aceasta neintelegere se poate produce doar de un mic virus in calculator. O mica informatie gresita si comunicarea dintre oameni poate fi distrusa, producand fiecarei persoane care este atinsa infectarea si apoi aceasta devine o fiinta contagioasa pentru ceilalti. Imagineaza-ti ca de fiecare data cand ceilalti te barfesc, ei introduc un virus de computer in mintea ta, producand o micsorare a claritatii tale mentale, de fiecare data. Apoi, imagineaza-ti ca intr-un efort de curatire reusesti sa-ti clarifici confuziile si sa indepartezi o parte din otrava, dar tu barfesti si imprastii aceasta otrava la altcineva.
Acum, imagineaza-ti ca acest aspect merge la nesfarsit, intr-un lant intre toate fiintele de pe acest pamant. Rezultatul va fi o lume plina de oameni care pot citi o informatie prin circuite ce sunt imbibate cu un virus otravitor si contagios. Gandeste-te inapoi la o perioada in care erai suparat pe cineva si doreai sa te razbuni pe acea persoana. Pentru a te razbuna pe persoana respectiva ai spus ceva despre persoana respectiva cu intentia de a imprastia otrava si a o face pe persoana in cauza sa se simta foarte prost. Ca si copii, am facut aceasta deseori in mod inconstient, dar adulti fiind am devenit mai calculati in eforturile noastre de a-i distruge pe ceilalti. Apoi, ne-am mintit si ne-am spus ca persoana a primit o pedeapsa dreapta pentru greselile sale. Cand vedem lumea prin virusul unui computer, este usor sa ne justificam chiar si cele mai crude comportamente. Ceea ce nu vedem este folosirea gresita a cuvintelor noastre, care ne imping tot mai adanc in iad.

Timp de ani de zile am primit barfe si blesteme de la ceilalti, dar si datorita modului in care noi am folosit cuvintele. Ne vorbim noua insine in mod constant si de cele mai multe ori spunandu-ne lucruri ca si: „Oh, sunt gras, sunt urat. Imbatanesc, imi cade parul. Sunt prost, nu am inteles niciodata nimic. Nu voi fi niciodata perfect.” Vedeti cum folosim cuvintele impotriva nostra? Trebuie sa intelegem ce este cuvantul si ce face cuvantul. Daca intelegi primul legamant “Fii impecabil cu cuvintele tale”, incepi sa vezi toate schimbarile si transformarile ce pot apare in viata ta, schimbari mai intai in modul in care te intelegi pe tine, iar mai tarziu schimbari in modul in care interactionezi cu ceilalti oameni, mai ales cu cei pe care-i iubesti cel mai mult.

Considera ca ai barfit de multe ori persoana pe care o iubesti cel mai mult doar pentru a castiga sustinerea punctului tau de vedere de catre ceilalti. De cate ori ai captat atentia celorlalti oameni si ai imprastiat otrava despre persoana pe care o iubeai doar pentru a face din parerea ta o parere corecta? Parerea ta nu este altceva decat punctul tau de vedere. Nu este neaparat si adevarata. Parerea ta vine din credintele tale, din ego-ul tau si din visul tau. Cream toata otrava si o imprastiem la ceilalti doar pentru ca sa ne simtim bine in ceea ce priveste punctul nostru de vedere.
Daca adoptam primul legamant si devenim impecabili cu cuvintele noastre, orice otrava emotionala va fi curatata din mintea noastra si din modul nostru de comunicare interpersonala, inclusiv comunicarea cu pisica sau cu cainele.
Impecabilitatea cuvantului ne va conferi imunitatea fata de blestemele altora, fata de oricine gandeste urat despre noi. Primesti o idee negativa doar daca mintea ta este un sol fertil pentru aceasta idee. Cand devii impecabil cu cuvantul, mintea nu mai este un sol fertil pentru cuvintele ce provin din magia neagra. Insa, este fertila pentru cuvintele ce vin din dragoste. Poti masura impecabilitatea cuvantului tau prin nivelul iubirii de sine. Cat de mult te iubesti si cum simti despre tine sunt direct proportionale cu calitatea si integritatea cuvantului tau. Cand esti impecabil cu cuvantul tau, te simti bine, te simti fericit si in pace.

Chiar acum plantez samanta in mintea ta. Daca samanta va creste sau nu depinde de cat de fertila este mintea ta la semintele de iubire. Depinde de tine sa faci acest legamant cu tine: Sunt impecabil cu cuvantul meu. Hrana este samanta si pe masura ce creste in mintea ta, va genera mai multe seminte de iubire care vor inlocui semintele fricii. Primul legamant va schimba tipul semintelor la care mintea ta este fertila.

Fii impecabil cu cuvantul tau. Acesta este primul legamant pe care trebuie sa-l faci daca vrei sa fii liber, daca vrei sa fii fericit, daca vrei sa transcenzi nivelul existential al iadului. Este foarte puternic. Foloseste cuvantul in modul potrivit. Foloseste cuvantul pentru a impartasi iubirea ta. Foloseste magia alba, incepand cu tine. Spune-ti cat esti de minunat, cat de exceptional esti. Spune-ti cat de mult te iubesti. Foloseste cuvantul pentru a rupe toate acele mici legaminte care te fac sa suferi.

Este posibil. Este posibil, deoarece eu am facut acest lucru si nu sunt mai bun ca tine. Nu, suntem cu totii exact la fel. Avem acelasi tip de creier, acelasi tip de corpuri, suntem oameni. Daca eu am fost capabil sa rup toate vechile legaminte si sa creez altele noi, atunci poti face la fel. Daca eu pot fi impecabil cu cuvintele mele, atunci tu de ce sa nu fii impecabil cu cuvintele tale? Doar acest legamant iti poate transforma viata. Impecabilitatea cuvantului te poate conduce catre fericirea personala, catre un mare succes si o mare abundenta, iti poate inlatura fricile si le poate transforma in bucurie si iubire.
Doar imagineaza-ti ce poti crea cu impecabilitatea cuvantului. Cu impecabilitatea cuvantului poti transcende visul fricii si poti trai o viata diferita. Poti trai in rai in mijlocul a mii de oameni ce traiesc in iad, deoarece esti imun la tot acel rau. Poti atinge imparatia raiului doar cu acest prim legamant: Fii impecabil cu cuvantul tau.

Don Miguel Ruiz

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Photo by FWStudio from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!