iubirea adevarata e

Iubirea adevarata e o experienta a bucuriei impartasite si ea iradiaza, ca atare, in intregul spatiu din jurul sau.

Evident, nu cred in utopia unei exaltari de fiecare clipa, sau in convietuirea paradiziaca, in care totul e roz, adorabil, ireprosabil. Vreau doar sa spun ca daca o intalnire de dragoste devine prea complicata, daca emotia, farmecul si placerea se umplu, dintr-un motiv sau altul, de cearcane, ceva in maruntaiele acestei intalniri e pe cale de a se deteriora.

De asemenea, daca frumusetea intalnirii se cupleaza cu nefericirea masiva a altora. O mare iubire care sfarseste prin a ruina cariere, caractere, vieti e o iubire mai curand stramba si are putine sanse de happy end.

Sintagme de tipul „sunt indragostit fara speranta“, „sunt indragostit si ma simt vinovat“, „sunt indragostit si nu mai sunt bun de nimic“ n-au ce cauta in vocabularul iubirii. Iubirea adevarata e creatoare, mobilizatoare, restauratoare. E tonica, simpla, vitala.

Vezi si: Nu mi s-a mai intamplat niciodata pana acum, sa simt iubirea prin toti porii

Amaraciunile, neincrederea, infernul geloziei, suspiciunile marunte, spaima de viitor si tot alaiul de indispozitii cotidiene care confisca uneori viata cuplului sunt preliminarii si semne ale ratarii.

Iubirea fericita este, dimpotriva, un corelativ a reusitei umane, o binecuvantare care imbogateste si infrumuseteaza inventarul destinului pamantesc. Fericirea se multiplica, atunci cand e atenta la fericirea partenerului, iar fericirea cuplului asaza asupra intregii comunitati un cer mai curat si mai hranitor.

Stiu foarte bine ca descrierea de mai sus nu se potriveste tuturor iubirilor, ca iubirile fericite nu se intalnesc pe toate drumurile (desi sunt sigur ca ele sunt mai numeroase decat ne inchipuim). Dar iubirile nefericite ar trebui sterse din registrul iubirii: admit ca ele sunt curente, aproape inevitabile si ca isi au nimbul lor de tragism si de respectabilitate. Nu sunt insa iubiri adevarate: sunt doar teribile probe existentiale, provocari tainice ale sortii, materie prima pentru o eventuala solutie de intelepciune.

Vezi si: A doua iubire este cea reala

Iubirea adevarata e fericire pe termen lung sau nu e deloc”.

Fragment din cartea “Despre frumusetea uitata a vietii”  – Andrei Plesu. Gasesti cartea AICI.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Photo by Shvets Anna from Pexels

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!