~ Dispozitie proasta? Tu iti poti controla singur starea de spirit! ~

dispozitie proasta?

Nu este nimic mai rau decat o dispozitie proasta, care sa cada asupra ta ca o avalansa – inainte de o intalnire importanta sau chiar intr-un weekend in care ar trebui sa te poti bucura de timpul liber.

Cel mai rau lucru pe care il poti face in acel moment este sa te simti neputincios si sa astepti ca indispozitia sa treaca de la sine.

Iata cateva metode, bazate pe dovezi, pentru a scapa de starea de spirit proasta – in cinci minute sau mai putin:

1. Fa o plimbare in aer curat

Nu subestima puterea naturii si a activitatii fizice. Un studiu realizat in 2005 a aratat ca plimbarile prin natura te pot face mai fericit si mai putin ganditor. 60 de persoane au facut parte din acel experiment. Primul grup a fost trimis la o plimbare de 50 de minute in afara orasului (in padurea de stejar), iar al doilea grup de participanti a fost lasat sa mearga pe autostrada zgomotoasa a orasului.

Dupa plimbare, cercetatorii au descoperit ca cei care se aflau in natura experimentau mai putin anxietate si aveau un nivel mai ridicat de emotii pozitive in comparatie cu cei care au ramas in oras.

Acest lucru nu inseamna insa, ca pentru a invinge o dispozitie proasta trebuie sa mergi in pustietate si sa te plimbi acolo o jumatate de zi. Poti obtine un efect pozitiv chiar si dupa o plimbare de cinci minute in cel mai apropiat parc.

Un alt studiu a aratat ca mersul – chiar si pentru o perioada scurta de timp, poate da nastere emotiilor pozitive.

2. Mediteaza

Daca iti faci timp sa-ti verifici telefonul la fiecare jumatate de ora, cu siguranta iti poti permite sa stai si sa meditezi cel putin cateva minute pe zi.

O serie de studii au dovedit ca meditatia poate reprograma creierul intr-o directie pozitiva, reducand stresul si crescand productivitatea. De asemenea, meditatia incurajeaza concentrarea pe momentul prezent, mai degraba decat pe cheltuirea inutila a energiei canalizate catre trecut sau viitor.

Meditatia poate fi foarte simpla: inchide ochii si asculta-ti respiratia, concentrandu-te asupra modului in care inspiri si expiri incet. Daca mintea ta incepe sa rataceasca din nou, calmeaza-o concentrandu-te din nou, usor, asupra respiratiei tale.

Lasa meditatia sa devina parte din viata ta de zi cu zi – practica-o atunci cand te ridici din pat, in timpul unei calatorii de serviciu sau in timpul pauzei de pranz – aceasta este o modalitate excelenta de a face fata unei stari de spirit proaste.

3. Ajuta alte persoane

Cand intampini o criza emotionala, interactiunea cu alte persoane poate fi ultimul lucru pe care il doresti. Insa studiile au aratat ca atunci cand ii ajutam pe ceilalti, experimentam automat emotii pozitive.

Un studiu important, ale carui rezultate au fost publicate in revista stiintifica Nature Communications, a gasit o legatura accentuata intre generozitate si fericire. Cercetatorii au impartit participantii in doua grupuri: reprezentantii primului grup au fost nevoiti sa cheltuiasca bani pentru altii timp de patru saptamani, iar al doilea, doar pe ei insisi.

Conform scanarilor creierului inainte si dupa experiment, cei care au donat bani altor persoane s-au simtit mult mai fericiti decat cei care si-au cheltuit finantele doar pe nevoile lor.

Poti arata generozitate donand si facand acte de caritate. Cu toate acestea, chiar si mici acte de bunatate (a oferi un loc in timpul transportului, a duce geanta unei femei in varsta sau a ajuta un coleg cu un proiect) iti pot schimba starea de spirit in bine.

Foto: pixabay, Sursa: cluber.com.ua

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Citeste si:

5 Tehnici de meditatie pentru incepatori

dispozitie proasta 15 Idei care te pot ajuta sa treci mai usor peste necazuri

Cum sa ne protejam de “hotii de energie.” Sfaturi ~ Dalai Lama

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!