~ Oamenii norocosi invata din greseli, sunt pozitivi, iau decizii bune si isi asculta intuitia ~
A aduce mai mult noroc in viata ta este destul de usor!
Cunosc destul de multi oameni al caror noroc, sa zicem, se dovedeste a fi mult peste medie. Ei sunt aceia despre care altii spun cu invidie ca sunt “norocosi.”
Care este secretul lor? Sunt ei nascuti sub o stea norocoasa, iar noi muritorii de rand ar trebui sa acceptam asta si sa fim mai putin invidiosi?
Oamenii de stiinta cred ca nu este cazul.
Cel mai cuprinzator studiu al acestei situatii a fost realizat de Richard Wiseman, un cunoscut psiholog, profesor la Universitatea din Hertfordshire. In celebra sa carte, The Luck Factor, Wiseman explica ce anume ii face pe unii oameni norocosi, iar pe altii nu.
Oamenii de succes nu au pur si simplu o bagheta magica pe care o folosesc ori de cate ori au nevoie.
Vezi si: Care este sensul vietii noastre?
Fiecare dintre noi este capabil sa atraga mai mult noroc in viata
Dupa cativa ani de interviuri si experimente realizate cu participarea a peste 400 de voluntari, Wiseman a ajuns la o concluzie destul de neasteptata – in opinia sa, noi insine suntem creatorii propriului noroc. Si a evidentiat principiile de baza ale crearii acestuia. Asadar, acum toti, daca dorim, suntem capabili sa obtinem mult mai mult succes in viata.
Rezultatele cercetarilor sale au dovedit ca norocul nu este un fel de superputere magica sau sansa oarba. Si cu atat mai mult, nu exista ca unii dintre noi sa se fi nascut sub o stea norocoasa, iar altii nu.
„Desi atat oamenii norocosi, cat si cei nefericiti, aproape ca niciodata nu isi dau seama ce anume le provoaca succesul sau esecul, de fapt, cea mai mare parte a norocului depinde direct de propriile ganduri si de comportament”, scrie Wiseman.
Studiile sale arata ca oamenii norocosi isi creeaza propriul noroc, fiind ghidati de patru principii de baza:
- Ei pot observa oportunitatile si le pot crea atunci cand este posibil.
- Ei iau decizii bune, lasandu-se ghidati de intuitie.
- Ei sunt pozitivi.
- Ei filozofeaza despre necazuri si invata din experientele neplacute.
Opera sa revolutionara ne arata ca fericirea este intotdeauna in mainile noastre.
Vezi si: Dezvoltare personala – 5 carti care merita citite
Oamenii norocosi nu rateaza ocazia de a vorbi
Nu le este teama sa intalneasca oameni noi, pentru ca ei stiu: oamenii noi inseamna intotdeauna oportunitati noi. Iar acestea sunt intotdeauna binevenite.
Wiseman aminteste in scrierile sale de un participant la experiment care a decis ca ar trebui sa incalce obiceiul de a comunica cu aceleasi persoane la petreceri si intalniri. Luand aceasta decizie, el a actionat dupa cum urmeaza: inainte de a merge la eveniment, a ales o anumita culoare si, dupa aceea, a vorbit doar cu oameni in haine de acea culoare, chiar daca ii erau complet necunoscuti!
Oamenii norocosi, de regula, sunt extrovertiti si le place sa comunice cu ceilalti si sa stabileasca noi conexiuni. Inconjurati de alti oameni, ei nu isi limiteaza cercul social doar la persoanele pe care le cunosc. Sunt gata sa discute cu oricine.
Oamenii norocosi vad oportunitati pe care altii nu le observa
Pentru a descoperi aceasta abilitate la oamenii norocosi, Wiseman a realizat un experiment foarte simplu si amuzant. El a rugat toti participantii la experiment, sa rasfoiasca un ziar si sa afle cate fotografii contine.
Oamenii nefericiti au avut nevoie de aproximativ doua minute pentru a calcula numarul total al fotografiilor … oamenii norocosi au reusit in doua secunde.
De ce?
„Pentru ca pe a doua pagina a ziarului era tiparit mesajul: „Nu mai numarati. Sunt 43 de fotografii in acest ziar.” Acest mesaj ocupa o jumatate de pagina si a fost tiparit cu litere uriase. Era imposibil sa nu-l observi, dar, cu toate acestea, oamenii nefericiti l-au trecut cu vederea, iar oamenii fericiti l-au observat imediat”, scrie Wiseman.
Vezi si: Succesul nostru in viata depinde de cel cu care ne casatorim – dovedit stiintific
Dar asta nu este totul.
Pentru a face experimentul si mai interesant, in mijlocului ziarului a fost postat un alt mesaj mare: „Nu mai numarati, spuneti experimentatorului ca ati vazut acest mesaj si obtineti 250 USD”. Si din nou, nimeni din grupul oamenilor nefericiti nu l-a observat, pentru ca erau prea dornici sa gaseasca fotografiile.
Oamenii norocosi practica „gandirea contrafactuala.”
Gandirea contrafactuala este gandirea care contravine faptelor. Psihologii folosesc adesea acest termen atunci cand vorbesc despre capacitatea noastra de a reprezenta ceea ce s-ar putea intampla, in locul celor intamplate.
In cazul oamenilor norocosi, acest termen inseamna ca atunci cand li se intampla ceva neplacut, ei interpreteaza evenimentul astfel incat, in viziunea lor despre lume, se dovedeste ca sunt norocosi.
Intr-unul din experimentele sale psihologice, Wiseman i-a supus pe subiectii studiului, unui exercitiu de imaginatie si a urmarit reactia lor.
Acesta le-a cerut sa-si imagineze ca sunt raniti in timpul unui jaf bancar.
Vezi si: Ashton Kutcher: 42 Lectii de viata pe care le-am invatat in 42 de ani
Cum credeti ca au reactionat oamenii norocosi in fata unui astfel de eveniment? Dar cei nefericiti? Iata ce spune cercetatorul:
„De regula, oamenii nefericiti au spus ca, daca ar intra intr-o astfel de situatie, s-ar considera ghinionisti, deoarece au fost in banca chiar in timpul jafului. Oamenii norocosi au considerat ca, dacă intr-o astfel de situatie ar fi scapat pur si simplu printr-o accidentare, s-ar considera norocosi, deoarece alternativa ar putut fi mult mai rea.”
Un participant dintr-un grup de oameni norocosi, a sustinut: „M-as considera norocos, pentru ca m-ar fi putut ucide. Si ulterior, as putea vinde detaliile povestii mele ziarelor si astfel, sa castig bani. ”
Asteptam cu interes parerea ta despre acest subiect. Scrie un comentariu.
source: cluber.com.ua; photo source: pexels.com;
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!