~ Oboseala inexplicabila si lipsa de energie ~
Nici nu incepe bine ziua ca deja te gandesti cum sa ajungi cat mai repede in pat? Daca raspunsul este pozitiv, atunci cel mai probabil lipsa de energie este principala problema, in cazul tau.
Uneori, motivul este evident – te-ai suprasolicitat la locul de munca sau pur si simplu te-ai mutat intr-o locuinta noua.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu ne putem explica motivul exact pentru care ne simtim atat de obositi.
Oboseala inexplicabila. Posibile cauze:
Lipsa de vitamine si minerale
Nivelurile scazute de vitamina D si B 12 pot fi vinovate de lipsa de energie, slabiciune musculara si chiar anxietate, sunt de parere specialistii in nutritie. Majoritatea oamenilor sufera de o deficienta de vitamina D, din cauza faptului ca nu se expun intr-un mod corect si sanatos la soare si pentru ca aceasta vitamina nu poate fi absorbita in cantitati mari doar prin alimentatie.
Cea mai sigura metoda prin care iti poti da seama daca suferi sau nu de o carenta vitaminica, este o vizita la cabinetul medicului specialist, care iti va efectua un test de sange pentru a determina valorile de minerale si vitamine din organism.
Lipsa de somn
Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn, in fiecare noapte. Din pacate, una din 3 persoane doarme mai putin.
Lipsa de somn poate avea efecte serioase asupra functionarii organismului uman si poate afecta grav sistemul imunitar.
Cum poti sa adormi mai usor? Citeste AICI.
Stil de viata sedentar
In secolul vitezei, sedentarismul este mai periculos ca niciodata.
Acesta este caracterizat de perioade prelungite de sedere sau de inactivitate generala, care exacerbeaza riscurile de sanatate asociate cu lipsa exercitiilor fizice.
Persoanele sedentare tind sa doarma mai prost decat cele active.
Stresul
Oboseala emotionala este o stare de epuizare fizica si psihica ce are ca principala cauza perioadele lungi de stres. Aceasta apare frecvent ca rezultat al solicitarii intense de la locul de munca, din cauza unui program prelungit constant sau a unui volum prea mare de activitate.
Cei afectati de acest tip de oboseala se simt goliti emotional si devin nepasatori fata de activitatile si responsabilitatile lor zilnice.
Stresul are efecte negative si asupra somnului. Peste 40% dintre adulti declara ca nu se odihnesc bine in perioadele in care sunt foarte stresati.
Afectiuni medicale
Atunci cand sistemul imunitar lupta cu boala, are nevoie de energie. Din acest motiv, aproape orice afectiune medicala are “oboseala” trecuta pe lista simptomelor.
Cu toate acestea, exista anumite boli care au ca simptom dominant – starea de epuizare.
Iata la ce afectiuni trebuie sa fii atent: Tiroida hipoactiva, Anemia, Insuficienta suprarenala, Diabet, Depresie clinica, Endocardita, Apneea de somn, Sindromul de oboseala cronica, etc.
Daca suspectezi ca ai o problema de sanatate, fa-ti o programare la medic.
Dieta “saraca” in macronutrienti
Prea putine proteine, prea putine glucide, prea putine grasimi, prea putine calorii… separat sau impreuna. Rezultatul unei astfel de diete restrictive poate fi oboseala cronica.
Energia se obtine din mancarea servita in mod regulat de 3 ori pe zi, asadar portia si frecventa conteaza.
Dulciurile sau alte alimente nesanatoase iti pot oferi doar un scurt impuls energetic, urmand ca atunci cand glicemia scade, sa te simti din nou obosit.
Asigura-te ca mananci sanatos.
Asteptam cu interes comentariul tau in legatura cu acest subiect.
!! Continutul articolelor este doar informativ si nu poate inlocui sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect si/sau mai multe detalii, va rugam adresati-va medicului specialist.
Pe Facebook ne-ai dat Like? ?
Foto: Pixabay
Citeste si:
Trezitul dimineata poate fi placut. Afla cum!
Sistemul imunitar. Ce alimente trebuie sa consumi pentru a-l face mai puternic?
Comunicarea cu sine. 5 Fraze importante pe care trebuie sa ti le spui cat mai des
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!