~ Curiozitati despre corpul uman ~

Corpul nostru este format dintr-o colectie complexa de numeroase cicluri biologice care pot fi adesea foarte dificil de inteles. Setul de mecanisme de aparare constituie un astfel de sistem. Acest mecanism ne protejaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.

Iti prezentam aici, 6 lucruri fascinante pe care corpul tau le face pentru a te apara:

Lacrimile

Lacrimile au rolul de a lubrifia mucoasa oculara si de a proteja ochii de impuritatile care pot patrunde la acest nivel.

Pe langa acest rol, lacrimile reprezinta si un instrument de aparare emotionala. Cercetatorii sunt de parere ca, in situatii de stres, corpul creaza o noua sursa puternica, care distrage persoana de la durerea pe care o simte.

Curiozitati despre corpul uman – Stranutul

Stranutul este reflexul corpului ce se declanseaza cel mai adesea atunci cand exista un factor iritant la nivelul cailor nazale. Stranutul ne ajuta sa scapam de alergeni, microbi, praf sau alte lucruri care provoaca o iritatie.  

Incretitul pielii

Aceste santuri apar pe piele si joaca un rol foarte important. In conditii de umiditate crescuta, degetele incretite ne permit sa avem o aderenta mai mare.  

“Pielea de gaina”

Prima functie a acestui fenomen este de a reduce caldura pe care organismul o pierde prin pori. Acest fapt ne ajuta sa ne incalzim in conditii nu tocmai prielnice.

Curiozitati despre corpul uman – Mioclonii

Tresaririle nocturne se manifesta prin senzatie de cadere, de spasm muscular sau de pierdere a echilibrului, fiind denumite medical, mioclonii hipnagogice.

Acest fenomen ciudat este rezultatul faptului ca atunci cand adormi scade rapiditatea respiratiei, pulsul scade si el si muschii se relaxeaza.

In mod uimitor, creierul nostru interpreteaza aceste evolutii ca prevestind moartea. Asa ca, el incearca sa te “salveze”, oferindu-ti un soc.

Pierderea memoriei

Pierderea memoriei se intampla de multe ori dupa cele mai neplacute experiente de viata. Creierul nostru sterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre, protejandu-ne astfel.

Asteptam cu interes comentariul tau despre acest subiect.

Daca iti plac articolele site-ului repere.eu si doresti si in viitor sa vezi postarile noastre, da-ne Like pe Facebook!

Acest articol este protejat de Legea drepturilor de autor. Reproducerea intergala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului repere.eu este posibila doar cu acordul nostru, scris.

Sursa foto: Pixabay

Citeste si:

15 Idei care te pot ajuta sa treci mai usor peste necazuri

curiozitati despre corp 22 Curiozitati fascinante despre corpul uman

Lumina unei personalitati stralucitoare ii deranjeaza pe cei care traiesc in intuneric

Sharing is caring!