~ creierul uman ~
Creierul este “masinaria” cea mai complexa si mai sofisticata a corpului uman. Cercetatorii din domeniul neurostiintei si cei care se ocupa cu inteligenta artificiala se afla inca in imposibilitatea de a-l intelege si de a-l explora pe deplin.
Ai mai jos, cateva curiozitati despre creierul uman:
- Creierul nostru nu se odihneste niciodata. Contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, creierul este mai activ noaptea, decat ziua. Oamenii de stiinta presupun ca responsabila pentru aceasta activitate intensa pe timpul noptii, ar fi functia de reparare a creierului.
- “ Ori il folosesti, ori il pierzi.” Creierul trebuie antrenat asemenea unui muschi. Un muschi neutilizat se atrofiaza, nu se mai dezvolta si ajunge chiar inutilizabil.
- Creierul uman poate contine pana la 100 de miliarde de neuroni.
- Aproximativ 75% din creier este apa.
- Cantareste in jur de 1.400 de grame; desi reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, este cel mai mare consumator de energie dintre toate organele din corp.
- Creierul dezvolta o putere de pana la 25 de watti atunci cand esti treaz, suficient cat sa aprinda un bec.
- Atunci cand ai o durere de cap, nu creierul este cel care te doare, deoarece acest organ nu are receptori pentru durere. Creierul nu doare, desi este centrul de perceptie al durerii.
- Partea stanga a creierului uman controleaza partea dreapta a corpului, iar partea dreapta controleaza partea stanga a corpului.
- Creierul nostru nu face diferenta intre imaginatie si realitate. El reactioneaza la fiecare gand, fie el adevarat sau fantezie. Acesta este motivul pentru care oamenii optimisti sunt mult mai fericiti decat pesimistii, iar placebo este acceptat de corpul nostru intocmai ca un medicament real.
- De multe ori creierul functioneaza automat si multe dintre gandurile de astazi, sunt cele de ieri. Acesta este motivul pentru care pesimistilor le este foarte greu sa-si schimbe perceptia asupra lumii si sa-si modifice gandirea. Ei trebuie sa exerseze sa gandeasca diferit si sa-si “curete” creierul de lucrurile negative cumulate si invatate de-a lungul timpului.
- Se crede ca exista o legatura intre numarul de circumvolutiuni pe creier si inteligenta. Suprafata creierului uman se numeste cortex cerebral iar faptul ca este cutata si brazdata de mici “santuri” si “pliuri”, ii permite sa fie mai vasta decat daca ar fi neteda si sa aiba mai multa putere de procesare.
- Daca este sanatos, creierul uman nu-si pierde niciodata capacitatea de invatare.
- S-a dovedit stiintific ca rasul stimuleaza acele parti ale creierului care utilizeaza dopamina, un neurotransmitator important pentru centrii de placere si recompensa ai creierului. Acest fapt incadreaza rasul in categoria activitatilor care ne fac fericiti si pe care dorim sa le repetam la nesfarsit. Dopamina este acelasi neurotransmitator care se elibereaza si atunci cand ascultam melodiile preferate, savuram mancare delicioasa sau in timpul unei partide de sex.
- In anul 1990 au fost descoperiti neuronii oglinda. Acestia sunt responsabili de capacitatea oamenilor de a fi empatici.
Tu ce parere ai despre acest subiect? Asteptam cu interes, comentariul tau!
Acest articol este protejat de Legea drepturilor de autor.
Foto: Pixabay
Citeste si:
9 Fotografii uimitoare care te vor lasa fara cuvinte
Cititorii intreaba: Cum ne vindecam de rusinea toxica?
Only for men: 7 lucruri interzise in comunicarea barbatilor cu femeile
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!