Un somn odihnitor este extrem de important pentru functionarea optima a organismului si pentru o buna calitate a vietii. Dar ce se intampla atunci cand nu putem adormi si de ce avem, cateodata, dereglari de somn? Specialistii spun ca insomnia apare frecvent la persoanele care sufera de depresie sau anxietate. In cazul in care crezi ca ai o astfel de afectiune, adreseaza-te medicului specialist si urmeaza un tratament in acest sens. Desi foarte frecventa, depresia este una dintre cele mai tratabile tulburari psihice.

Adultii au nevoie intre 7 si 9 ore de somn de calitate, pentru a functiona normal si pentru a-si indeplini sarcinile zilnice.

Ce tehnici si strategii putem aborda pentru a adormi mai usor si pentru a avea un somn de calitate?

Citeste si respecta, pe cat se poate, aceste reguli de baza, astfel incat sa ai un somn odihnitor si placut.

Mediul in care dormi

  • Incearca sa pastrezi dormitorul curat si aerisit.
  • Camera in care dormi trebuie sa fie usor racoroasa; specialistii spun ca ideal ar fi ca temperatura in dormitor sa nu depasasca 19, 20 grade Celsius. (dormind acoperit cu cel putin o patura/pilota si intr-o pijama calduroasa).
  • Pentru a dormi confortabil trebuie sa ai o saltea de calitate, o perna care sa-ti sustina umerii, gatul si capul si asternuturi fine si curate.
  • Cand dormi, ai grija sa pastrezi dormitorul in intuneric.

Incearca sa te relaxezi

  • Cateva exercitii de yoga, practicate in fiecare seara inainte de somn, te vor ajuta sa-ti calmezi mintea si sa-ti relaxezi corpul. Idei de exercitii aici
  • O baie calda inainte de culcare te va ajuta sa te destinzi. Cercetatorii au descoperit ca imbaierea cu apa fierbinte facuta cu aproximativ o ora inainte de culcare poate imbunatati in mod semnificativ somnul.
  • Evita sa consumi cafea cu 5, 6 ore inainte de somnul de noapte.
  • Asculta muzica relaxanta pentru a induce starea de somn.

Weightless – Marconi Union este considerata a fi “cea mai relaxanta” piesa compusa vreodata, potrivit Medical Daily.

Daca nu doresti sa fii interupt de reclame, activeaza contra cost – YouTubePremium.

Alimentatia

Pentru un somn de calitate, este important sa te hranesti sanatos si sa nu te culci niciodata cu stomacul plin sau… foarte infometat.

Program pentru odihna

Incearca sa mergi la culcare si sa te trezesti in fiecare zi aproape la aceeasi ora deoarece, astfel, iti “programezi” corpul sa doarma mai bine.

Nu sta treaz in pat

Daca nu reusesti sa adormi, nu sta in pat pana ajungi sa te enervezi sau sa te stresezi tocmai din acest motiv; incearca sa citesti ceva sau sa bei un pahar de ceai cald. (pentru relaxare, este recomandat sa bei ceai de musetel, de tei, de menta, de valeriana sau de floarea pasiunii)

Fa miscare in mod regulat!

Orice fel de miscare efectuata cu cateva ore inainte de culcare, arde energie si pregateste corpul pentru refacerea acesteia, prin somn.

Numara… oi!

Probabil ca zambesti acum, citind despre aceasta… “tehnica,” dar iti recomand sa incerci pentru ca de multe ori functioneaza! Exista, insa, numeroase controverse in legatura cu numaratul oilor ca metoda de relaxare deoarece unii specialisti sustin ca numararea este un proces activ care iti ocupa mintea si te poate face sa te trezesti. Cel mai bine ar fi sa testezi chiar tu eficienta acestei tehnici si sa descoperi daca metoda functioneaza sau nu, in cazul tau.

Asteptam, cu interes, parerea ta despre acest subiect in Comentarii!

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

Acest articol este protejat de Legea drepturilor de autor.

Sursa foto: Pixabay

Citeste si:

Fericirea se simte, se traieste si se… invata!

Fericiti pana la adanci batraneti… Poveste sau realitate?

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!