~ cea mai spectaculoasa sosea din Romania ~

Transalpina este cel mai inalt drum rutier din intregul lant al Muntilor Carpati, atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele – > 2145m.

Soseaua, paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, traverseaza Muntii Parang de la N la S, serpuindu-se intre Ardeal si Oltenia.

Desi este mai veche, mai inalta si mai spectaculoasa decat Transfagarasanul, este mai putin cunoscuta, deoarece pana in anul 2009 Transalpina nu a fost niciodata asfaltata.

Istoric Transalpina

Inceputurile acestui drum sunt inca neclare. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane in drumul lor catre Sarmizegetusa, motiv pentru care este trecut pe hartile de istorie sub denumirea de “Coridorul IV strategic roman.”

Potrivit altor surse, Transalpina a fost pietruita de nemti in timpul Primului Razboi Mondial, in scop militar, insa a fost foarte putin folosita.

Soseaua mai este cunoscuta si sub denumirea de “Drumul Regelui” deoarece a fost reconstruita si pavata cu piatra la solicitarea Regelui Carol al II-lea, intre anii 1934-1939.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, drumul a fost reabilitat de germani din ratiuni militare. Dupa aceasta perioada, Transalpina a fost data uitarii de autoritatile romane.

Vezi si: Locuri de pe pamant care par nepamantene

Ghid turistic Transalpina

Obiective turistice Transalpina: Statiunea Ranca

Ranca este centrul tuturor distractiilor de pe Transalpina; este locul ideal pentru iubitorii de snowmobil, snowboarding şi schi extrem deoarece terenul este perfect pentru practicarea acestor sporturi de iarna.

Vara, amatorii muntelui pot explora trasee dintre cele mai frumoase si mai interesante, pot merge cu ATV-ul sau pot practica enduro, parapanta sau expeditii 4X4.

Statiunea Ranca este locul ideal pentru relaxarea mintii si a corpului.

Obiective turistice Transalpina: Lacul Oasa

Lacul Oasa este situat in apropierea Transalpinei si a luat nastere odata cu construirea barajului cu acelasi nume, in anul 1979.

Peisajul paradisiac din jurul barajului face din acest loc unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania.

Obiective turistice Transalpina: Pestera Muierii

Pestera Muierii este prima pestera elecrificata din Romania si este situata la iesirea din localitatea Baia de Fier, judetul Gorj.

Pestera are o lungime de aproximativ 7000 m (vizitabili doar 940 m) si este dispusa in 4 niveluri.

In interiorul pesterii, se pot admira minuni ale naturii precum “Valul Muierii,” “Cascadele impietrite,” “Bazinele Mari,” “Dantela de Piatra” dar si “Galeria Ursilor,” care este un adevarat cimitir de resturi scheletice ale ursilor.

https://www.youtube.com/watch?v=X9cetMPLm3Y

Obiective turistice Transalpina: Cheile Oltetului

Aceasta zona minunata este situata in comuna Polovragi, judetul Gorj, la o distanta de 2 km de nordul localitatii.

Cheile Oltetului alcatuiesc o arie protejata de interes national si au de aratat peisaje extraordinare cu stanci golase, cascade si poieni inconjurate de felurite soiuri de copaci.  

Obiective turistice Transalpina: Pestera Polovragi  

Pestera Polovragi se gaseste pe teritoriul comunei Polovragi, in Muntii Capatana.

Legendele reprezinta principala atractie a zonei; se povesteste ca unii vizitatori simt o stare inexplicabila de bine atunci cand pasesc in interiorul pesterii, in timp ce altii se simt respinsi de catre aceasta, neputand-o vizita.

Se mai crede ca Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor, a locuit in acest loc si ca inca ar mai trai in Pestera, varsand si acum lacrimi de durere din cauza pierderii Daciei.

Cel mai straniu lucru de la Pestera Polovragi, ramane presupusul portal despre care se spune ca ar duce spre o alta dimensiune; acesta s-ar deschide doar in noaptea de Inviere iar neinfricatii care trec prin el ajung intr-o alta lume, pe Taramul spiritelor.

Obiective turistice Transalpina: Valea Frumoasei

Despre aceasta minunata zona, Mihail Sadoveanu spunea: “Se afla undeva in tara Ardealului, intre tinuturile Inidoarei si Albei, o apa viforoasa. Oamenii dinspre campie ii zic Sebesul, cei mai vechi de pe inaltimi ii zic Frumoasa. (…) Din locurile acestea unde am petrecut si am stat privind, cu sufletul imblanzit de dulceata lor, se desfasoara paduri dupa paduri, si iarasi paduri nesfarsite.”

Te invit sa descoperi Transalpina! Ai, mai jos, doua posibile trasee:

  • Sebes – Sugag – Obarsia Lotrului – Ranca – Novaci
  • Novaci – Ranca – Obarsia Lotrului – Lacul Oasa – Lacul Tau – Jina – Poiana Sibiului – Saliste

Fiind un drum montan, Transalpina poate fi inchisa pe anumite portiuni, in lunile de iarna.

Tu ce alte atractii turistice ai descoperit in zona Transalpinei? Impartaseste-ne, experienta ta!

Asteptam, cu interes, comentariul tau!

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. 

Sursa Video: YouTube

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!