~ Patru calareti ai apocalipsei relatiilor ~
Ce probleme in cuplu duc la despartiri?
Terapeutul John Gottman, dupa numai 5 minute de discutie cu un cuplu, poate prezice cu o precizie de 91% daca acel cuplu se va rupe, in functie de prezenta celor 4 calareti. El a identificat tipare globale care duc inevitabil la despartire, daca acestea continua sa fie prezente. El a identificat patru tipare, dusmani ai relatiei, numindu-i cei 4 calareti ai apocalipsei relatiilor. Este o metafora frumoasa, simpla si usor de inteles. Pe scurt, aceste 4 etape sunt:
1. Primul calaret – Criticismul in cuplu
Nu scapi nicio ocazie pentru a-l critica pe celalalt. Nu critici doar comportamentul, ci faci si atac la identitate, de genul:
- Nu ai dus gunoiul pentru ca esti un egoist.
- Nu ai ajuns devreme acasa pentru ca nu-ti pasa.
- Iti pasa numai de tine! Nu-ti pasa niciodata de ceilalti, te gandesti numai la tine.
- Nu cred ca ai uitat, ci nu ai vrut sa-ti aduci aminte.
Practic avem un dezacord frecvent cu partenerul/partenera, il invinovatim si-l acuzam.
Vezi si: Monotonia in cuplu – Antidot
2. Al doilea calaret – Dispretul si sfidarea in cuplu
Spre deosebire de criticism, aici intervin atacuri mult mai rafinate, in sensul in care ne indoim de capacitatile partenerului, il ironizam, nu-l mai respectam. In aceasta etapa ridiculizam, poreclim, imitam sau chiar batjocorim. Cateva exemple pentru a intelege mai bine aceasta etapa ar fi:
- Esti un idiot!
- Si un om de pe strada are mai multa minte decat tine!
- Ai urechile mari degeaba, oricum nu auzi nimic!
Practic, aici este implicat mult si limbajul nonverbal cum ar fi ranjetul, datul ochilor peste cap sau imitarea batjocoritoare a partenerului. Gottman mai sesizeaza ca aceasta este predicatorul numarul 1 privind divorturile, insa mai mult de atat se vad efecte si asupra sanatatii partenerilor, in special asupra sistemului imunitar.
Vezi si: Cea mai trista singuratate este singuratatea in doi
3. Al treilea calaret – Apararea in cuplu
Acest calaret pare unul bland, insa el apare foarte des cand relatiile sunt pe muchie de cutit. Daca in prima faza cuvantul cheie era critica, in al doilea dispretul, acum apare lipsa de responsabilitate si scuzele. Acum atacul nu mai este indreptat catre partener, ci mai degraba negi lucruri pe care le-ai facut sau nu le-ai facut sau nu-ti asumi responsabilitatea pentru ce ai spus sau nu ai spus.
- Ai sunat doctorul copilului? Am avut o zi groaznica, nu am avut timp sa sun la doctorul copilului, de ce nu ai facut-o tu?
- Am atat de multe de facut, iar tu nu faci nimic ca relatia sa merga mai bine!
- Numai tu esti vinovat/a ca relatia nu merge bine.
- Stiai ca nu ma pricep, ar fi trebuit sa faci tu.
- Nu e vina mea ca suntem in intarziere, e numai vina ta.
Vedem cum apararea este momentul in care partenerii nu-si mai asuma raspunderea, joaca rol de victima si acuza partenerul. Atat apararea, cat si celelalte etape de mai sus, se intampla tot timpul intr-o relatie, insa conteaza cat de des. Daca se intampla doar ocazional, probabil nu-i semn de mare ingrijorare, insa cand devine parte din relatia zilnica, probabil avem de-a face cu al treilea calaret.
4. Al patrulea calaret – Indiferenta in cuplu!
Acest al patrulea calaret este caracterizat prin lipsa de reactie, prin impietrire, printr-un blocaj. Acum partenerul nu mai raspunde. Simte dispret, dezacord, raceala, si apare un fel de nepasare. Daca in primele doua faze vedem un atac la celalalt, in a treia etapa vedeam victimizare si lipsa de raspundere, acum partenerii sau unul dintre ei, ies din joc total din interactiune, pur si simplu evita sau se retrag din interactiune. Este aproape un abandon.
De regula acest al patrulea calaret vine dupa cei trei, dupa ce se parcurg etapele anterioare.
Vezi si: Fericiti pana la adanci batraneti… Poveste sau realitate?
Uitandu-ne la acesti 4 calareti constatam anumite tipare. De fapt, problema nu este lipsa banilor sau ca partenerii nu comunica suficient, de exemplu.
Problemele in cuplu, sau cum le numim, sunt mai degraba conjuncturi in care micile probleme devin mari.
Source: marian-rujoiu.ro; Photo by Free-Photos from Pixabay
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!