~ Ajutor neconditionat ~ Ajutor oferit ~
Unii oameni pur si simplu nu pot trai fara sa-i ajute pe ceilalti. A nu ajuta este contrar naturii lor.
Daca cineva are probleme, un astfel de om marinimos, cu inima mare, va face tot posibilul pentru a corecta situatia dificila. Exista insa in viata anumite momente, cand cea mai buna alegere este sa nu te amesteci in treaba altcuiva.
Iata cele 5 situatii de viata, in care nu ar trebui sa-ti oferi ajutorul:
Cand asteptam ceva in schimbul ajutorului oferit
Ajutorul trebuie sa fie dezinteresat. O mica favoare din partea ta, nu inseamna ca persoana careia i-ai oferit sprijinul, va ramane indatorata pentru totdeauna.
Dorinta de a ajuta nu trebuie sa se bazeze pe interesul de a obtine altceva, in schimb. Dorinta de a ajuta trebuie sa aiba la baza, placerea si nevoia de a imbunatati viata cuiva.
Suferi din cauza faptului ca unele persoane pe care le-ai ajutat, nu se arata a fi recunoascatoare?
Daca da, atunci ar trebui sa reconsideri dorinta de a ajuta.
Vezi si: Trebuie sa ierti pe oricine? Unii psihologi spun ca nu…
Cand o persoana nu are nevoie de ajutorul nostru
Nu este usor sa observam ca o persoana se chinuie pentru a-si rezolva problemele, mai ales daca noi avem solutii simple si la indemana pentru a o ajuta.
Daca insa observi ca cel pe care doresti sa-l ajuti, nu doreste interventia ta, nu insista!
Oferindu-i o solutie nesolicitata, nu vei face altceva decat sa-i cresti anxietatea.
Ajutorul nesolicitat poate fi perceput ca o agresiune, ca o interventie nedorita in anumite probleme intime.
Cand dorinta de a ajuta ne afecteaza negativ viata
Sa presupunem ca acum nu ai timp liber pentru a te intalni cu un prieten. In ciuda acestui fapt, el nu intelege si nu permite refuzul, deoarece doreste sa discute si sa impartaseasca cu tine anumite chestiuni personale.
Sau, sa spunem ca nu te simti foarte bine iar in ciuda acestui fapt, prietenul tau insista sa-l ajuti. In astfel de situatii, nevoile tale ar trebui sa primeze.
Daca vom pune intotdeauna nevoile altcuiva inaintea dorintelor noastre, nu vom avea decat de suferit.
Cand o persoana nu merita ajutorul nostru
Fiecare dintre noi are cate o cunostinta care depaseste constant limita bunului simt.
Sa presupunem ca o astfel de persoana vine la tine acasa, actioneaza arogant, cere, critica si invinovateste pe toata lumea, tot timpul.
Va veni si ziua cand va avea nevoie de ajutor. Iar atunci, vei ignora cererea ei. De ce? Pentru ca stii ca este posibil ca mai tarziu, sa te critice si pentru simplul fapt ca ai ajutat-o. Sau sa critice modul in care ai ajutat-o.
Astfel de persoane nu merita atentia noastra.
Cand nu avem abilitati pentru a ajuta
Daca o persoana are probleme cu adevarat grave, nu este nimic in neregula in a-i oferi ajutorul. Cu toate acestea, nu ar trebui sa ne asumam roluri pentru care ne lipseste competenta.
De exemplu, nu trebuie sa-i acorzi asistenta medicala unei persoane, daca nu esti medic. Ce poti sa faci tu intr-o astfel de situatie? Sa o sfatuiesti sa ceara ajutor profesional si sa o sustii moral.
A fi un om bun este minunat. A-i ajuta pe cei din jurul nostru este sublim. Dar inainte de a ne oferi ajutorul, ar trebui sa ne asiguram ca motivele care ne determina sa actionam astfel, sunt corecte.
Sursa foto: Pixabay , Sursa: cluber.com.ua
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!