„Corpul fizic incepe sa cedeze atunci cand integritatea psihica si libertatea sunt puse in pericol.” – Gabor Mate

7 “A” pentru mentinerea sanatatii si vindecare

“1. Acceptarea

Acceptarea este pur si simplu dorinta de a recunoaste si de a accepta lucrurile asa cum sunt. Este curajul de a permite gandirii negative sa ne ajute sa intelegem, fara a-i permite sa defineasca abordarea noastra fata de viitor. Acceptarea nu inseamna sa ne resemnam in fata lucrurilor care ne dau batai de cap in prezent, ci sa refuzam exact modul in care se intampla lucrurile. Aceasta contesta convingerea profunda ca nu suntem suficient de demni sau de „buni” pentru a fi intregi. De asemenea, acceptarea presupune o relatie de compasiune cu tine insuti. Inseamna eliminarea dublului standard care caracterizeaza prea des relatia noastra cu lumea.

2. Acuitatea

Toti cei care incearca sa se vindece – sau sa ramana sanatosi – trebuie sa revendice capacitatea pierduta de recunoastere emotionala a adevarului. Animalele si tinerii sunt foarte competenti in alegerea unor indicii emotionale reale. Daca pierdem aceasta capacitate pe masura ce dobandim limbajul, este doar pentru ca primim mesaje derutante din lumea noastra imediata. Cuvintele pe care noi le auzim ne spun un lucru, iar informatiile emotionale spun ceva diferit. Daca cele doua parti se afla in conflict, una va fi reprimata. Ne reprimam inteligenta emotionala pentru a evita un razboi continuu cu oamenii cruciali din viata noastra, un razboi pe care nu il putem castiga. Si astfel ne pierdem competenta emotionala chiar si atunci cand castigam inteligenta verbala. Pentru a dezvolta constientizarea, trebuie sa exersam, sa acordam o atentie constanta starilor noastre si sa invatam sa avem incredere in aceste perceptii mai mult decat in ce transmit cuvintele – ale noastre sau ale altora.

3. Amaraciunea

Reprimarea supararilor este un factor major de risc pentru boala, deoarece creste presiunea fiziologica asupra organismului. Nu numai ca reprimarea supararii predispune la boala, ci s-a demostrat ca eliberarea ei accelereaza vindecarea sau, cel putin, prelungirea supravietuirii. De exemplu, sunt foarte stapan pe situatie fara sa fac rau nimanui, daca imi permit sa simt furia si sa ma gandesc ce ar fi putut sa o declanseze. In functie de imprejurari, pot alege sa exprim furia intr-un fel sau sa o las sa plece. Cheia este ca nu am suprimat experienta ei. Pot alege sa imi afisez furia, asa cum este necesar, prin cuvinte sau fapte, dar nu trebuie sa o mimez intr-o maniera dirijata, ca o furie necontrolata. Furia sanatoasa lasa individul stapan pe situatie, nu emotia nestavilita.

4. Autonomia

Boala nu numai ca are un istoric, ci si spune o istorie. Este un punct culminant al unei istorii de-a lungul vietii luptei pentru sine. Dintr-o perspectiva biologica simpla, poate parea ca supravietuirea organismului fizic este obiectivul final al naturii. Cu toate acestea, se pare ca existenta unui psihic autonom, care se regleaza singur este scopul mai important al naturii. Mintea si spiritul pot supravietui unei rani fizice grave, dar vedem mereu cum corpul fizic incepe sa cedeze atunci cand integritatea psihica si libertatea sunt puse in pericol.

5. Atasamentul

Atasamentul este legatura noastra cu lumea. In relatiile timpurii de atasament, castigam sau pierdem capacitatea de a ramane deschisi, cu grija de sine si sanatosi. In aceste legaturi timpurii de atasament, am invatat sa exprimam furia sau sa ne temem de ea si sa o reprimam. Acolo ne-am dezvoltat simtul autonomiei sau am suferit atrofierea sa. Conectarea este vitala pentru vindecare. Nenumarate studii conchid ca persoanele fara contact social – cele singure – sunt cele mai expuse riscului de boala. Oamenii care se bucura de un sprijin emotional veritabil se confrunta cu un prognostic mai bun, indiferent de boala. Ne permitem sa onoram nevoia umana reciproc generala de a avea legaturi si de a contesta convingerea inradacinata care impovareaza inconstient multe persoane cu boli cronice: ca nu suntem iubiti. Cautarea legaturilor este o necesitate pentru vindecare.

6. Asertiunea

Dincolo de acceptare si constientizare, dincolo de experienta furiei si de desfasurarea autonomiei, impreuna cu celebrarea capacitatii noastre de atasament si de a cauta in mod constient contactul, vine asertiunea – declaratia fata de noi si fata de lume ca suntem si ca suntem cine suntem. In teama noastra, echivalam in mod fals realitatea cu nelinistea sufleteasca, existand pentru activitate, avand semnificatie doar prin realizari. Credem ca autonomia si libertatea inseamna libertatea de a face, de a actiona sau de a reactiona dupa cum dorim. Asertiunea, in sensul autodeclararii, este mai profunda decat autonomia limitata a actiunii. Este declaratia fiintei noastre, o evaluare pozitiva a independentei fata de istoria noastra, personalitatea, abilitatile sau perceptiile lumii asupra noastra. Asertiunea contesta convingerea principala ca trebuie sa ne justificam intr-un fel sau altul existenta. Nu necesita nici actiune, nici reactie. Exista, indiferent de actiune. Astfel, asertiunea poate fi opusa actiunii nu numai in sensul restrans de a refuza sa facem ceva ce nu dorim sa facem, ci si de a lasa sa treaca nevoia de actiune.

7. Afirmarea

Cand afirmam, facem o declaratie pozitiva; ne indreptam spre ceva de valoare. Exista doua valori de baza pe care, daca le onoram, ne pot ajuta sa ne vindecam si sa ramanem intregi.
Prima valoare este propriul sine creator. Toata lumea are o dorinta de a crea. Expresia ei poate curge prin multe canale: prin scris, arta sau muzica, prin inventivitatea muncii sau prin orice fel unic pentru noi toti, fie ca este vorba despre gatit, gradinarit sau arta discursului. Scopul este sa ne ascultam dorinta. A face acest lucru inseamna a ne vindeca pentru noi insine si pentru altii; a nu face acest lucru ne ucide corpurile si spiritele.
A doua mare afirmare este a Universului insusi – legatura noastra cu tot ce exista. Presupunerea ca suntem deconectati, singuri si fara contact, este toxica, dar nu este mai mult decat o iluzie amara. Ea face parte din biologia patologica a credintei. Fizic, este usor de inteles ca separarea noastra de Univers este falsa: noi nu mergem „din tarana in tarana”, ci suntem o tarana insufletita. Suntem o parte a Universului cu constiinta temporara, dar niciodata in afara lui.

Vezi si: Osho, despre recunostinta si abandon

Sanatatea se bazeaza pe trei piloni: corpul, psihicul si legatura spirituala. Sa ignori pe oricare dintre ele inseamna sa atragi dezechilibrul si boala.” – adaptare dupa Gabor Mate – „Cand corpul spune nu: costul stresului ascuns”

7 “A” pentru mentinerea sanatatii si vindecare

Cartea AICI sau AICI, in librarii sau in alte magazine online.

Photo by Elina Sazonova from Pexels

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!