~ Invata sa traiesti dupa propriile reguli! ~

invata sa traiesti

Cu siguranta ai intalnit in calatoria ta, persoane care ti-au spus cum sa-ti traiesti viata. Pentru ca ei “stiu mai bine”, “iti vor binele” sau pentru ca tu “nu esti suficient de experimentat in ale vietii”. Si de cele mai multe ori cazi in capcana. Pentru ca, aproape in toate cazurile, cei care te invata ce inseamna sa traiesti bine (binele lor) si frumos (frumosul lor), sunt oamenii cei mai apropiati de tine.

Acestea fiind spuse, risti sa nu-ti dai seama niciodata ca dorintele tale, de fapt, nu sunt ale tale sau ca gandurile iti sunt mereu influentate de parerile celor din jur.

Mi s-a intamplat de multe ori, sa aud oameni in toata firea, transmitand informatiile din mintea parintilor lor, ca si cum ar fi fost ale lor. Persoane mature, inteligente si prospere, care traiau robotic, o viata asa cum ar “trebui” – sa fie, nu asa cum ar “simti” – sa fie.

Vezi si: De ce Universul nu ti-a indeplinit inca visele?

Vorbesc aici despre acei “copii mari”, carora inca le este teama sa indrazneasca sa-si asume responsabilitatea pentru viata lor. Acei “copii” de peste 18 ani, 30 sau poate chiar 50 de ani… “Copiii” care nu stiu sau nu vor sa se asculte pe ei insisi si traiesc toata viata sub o alta autoritate – una mai puternica si mai invaziva… parinti, bunici, rude, prieteni, societate, etc.

Ai intalnit si tu acei oameni, frumosi de altfel, care parca se chinuie la nesfarsit sa supravietuiasca fiecarei zile? Care se plang incontinuu de cat de ocupati, ingrijorati sau plini de probleme sunt ei, dar care nu fac nimic pentru a iesi din situatia in care s-au adancit?

Aparent ei au totul… o familie (chiar daca nefericita), un job (chiar daca il urasc), o casa imensa (chiar daca a devenit o adevarata povara), bani (chiar daca…), etc.

Acesti oameni, dupa cum spuneam mai sus, se incadreaza in tiparul obisnuit. Ba chiar in plus – sunt mandria parintilor, bunicilor si a societatii. Dar totusi, sunt nefericiti. Asta nu se vede din afara. Asta se simte. Aproape fiecare dintre noi isi doreste sa aiba cele enumerate anterior. Dar pentru a fi fericiti, nu in ciuda fericirii noastre! Si pentru a contura frumos bucuria care este deja in noi…

De cele mai multe ori, oamenii isi traiesc viata luati de val si odata cu valul si bifeaza niste tipare, fara sa stea prea mult pe ganduri. Fara sa-si dea timp si spatiu sa aleaga ceea ce este mai bine pentru ei. Fac alegeri “finale” influentati fiind de catre alte persoane sau cand sunt prea tineri si nu indraznesc sa le schimbe atunci cand acestea nu mai corespund dorintelor lor.

Vezi si: Lista de dorinte

Este minunat sa ai o familie! Dar daca sotul sau sotia iti intuneca zilele, mai bine renunti la casnicie decat sa traiesti o viata mizerabila in doi. “Ce vor zice ceilalti?”, “parintii vor suferi daca divortez”, “mi-e rusine” – toate acestea nu mai conteaza, atunci cand traiesti intr-o casnicie nefericita.

Daca nu-ti doresti copii si esti impacat(a) cu asta – asuma-ti decizia! Nu este in regula sa aduci pe lume un copil doar pentru ca “este timpul”, “trebuie” sau pentru ca “asta fac toti”. Fa acest lucru cand si daca esti pregatit(a).

Daca iti urasti jobul atat de tare incat te scoli dimineata din pat fara niciun chef de viata si cu toate acestea nu vrei sa faci vreo schimbare, asta cu siguranta ar trebui sa te puna pe ganduri.  

Mi-a spus la un moment dat o prietena ca ii este extrem de frica sa-si schimbe serviciul pe care il are de 9 ani, din cauza faptului ca parintii ei s-au luptat toata viata cu nesiguranta zilei de maine si cu lipsa banilor. Serviciul era mult sub asteptarile ei, iar ea era extrem de nemultumita. Totusi, a gasit cateva argumente, cu care a incercat sa ma (se) “convinga”, ca este mai bine asa, decat sa plece in alta parte, unde, poate nu este la fel de sigur. Am recunoscut frica mamei sale in argumentele ei.

Vezi si: Iesi din “turma”, fii autentic, fii diferit… fii tu insuti!

Concluzia acestui articol?

Gandeste pentru tine!

Asculta-ti sufletul, nu pe cei din jur! Daca nu esti copil, atunci nimeni altcineva in afara de tine nu stie ce este mai bine pentru tine… Nici mama, tata sau bunicul, nici copiii sau seful tau, nici societatea in general.

Invata sa traiesti dupa propriile reguli!

Autor: Diana Obogeanu

Articol protejat de Legea drepturilor de autor.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Photo by Arsham Haghani from Pexels

Vezi si: Imi sunt suficient. Am suficient

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!