~ Caracteristicele unui lider adevarat ~
Sunt cinstiti. Sunt autentici. Ei stiu sa asculte si sa comunice cu oamenii, pentru ca ii apreciaza si ii respecta, iar acesta este primul pas pe calea de a deveni un mare lider.
Nimeni nu poate sa ajunga cu adevarat un conducator fara sa devina mai intai un maestru al comunicarii.
De fapt, capacitatea de a comunica eficient cu oamenii nu este deloc innascuta. Majoritatea marilor lideri au invatat cum se face acest lucru.
Profita de aceste secrete si in curand vei vedea cum influenta ta asupra mediului va creste pana la o inaltime de neatins.
1. Un lider adevarat isi cunoaste publicul.
Intr-adevar, pentru marii lideri nu este important cat de autoritar suna discursul lor; ei nu isi propun in cadrul unei cuvantari sa impresioneze pe toata lumea cu cunostintele lor si nici nu incearca sa-si hraneasca astfel ego-ul. In schimb, acestia se gandesc la ceea ce interlocutorii lor ar trebui sa auda de la ei si incearca sa le transmita un mesaj corect si complet.
Asta nu inseamna ca liderii le spun oamenilor ceea ce vor sa auda. Dimpotriva – ei le spun ascultatorilor lor tot ceea ce trebuie sa stie, chiar daca acest lucru nu este intotdeauna placut.
2. Un lider autentic stie sa citeasca limbajul corpului.
Liderii observa orice detaliu, chiar si cele mai nesemnificative reactii – de la schimbarea expresiilor faciale pana la gesturi caracteristice, deoarece deseori, acesta este singurul „feedback” pe care il primesc.
Oamenii care stiu cu adevarat sa comunice folosesc aceasta abilitate pentru a regla din “mers” mesajul pe care il transmit ascultatorilor si pentru a schimba stilul de comunicare, daca este necesar.
3. Un lider bun este cinstit.
Adevaratii lideri stiu ca trebuie sa se bazeze intotdeauna pe adevar.
Cand nu pot divulga vreo informatie, vorbesc despre acest lucru direct si fara echivoc, deoarece minciuna sau jumatatea adevarului nu fac decat sa creeze neincredere si suspiciune.
Onestitatea creste increderea, in orice situatie.
4. Un lider adevarat este intotdeauna autentic.
Maestrii comunicarii nu se prefac niciodata a fi ceea ce nu sunt, doar pentru ca au urcat pe podium. Acestia stiu ca mesajul lor va fi primit favorabil de public, daca sunt autentici. Ei cunosc foarte bine faptul ca purtarea unei masti ii va face pe ceilalti sa-i trateze cu suspiciune.
Iluzia superioritatii -> Efectul Dunning-Kruger
5. Un lider adevarat vorbeste clar si cu incredere.
Un lider adevarat nu incearca sa se ascunda in spatele unor cuvinte si/sau expresii ambigue sau vagi, din cauza faptului ca nu indrazneste sa spuna nimic direct.
6. Comunica cu grupul ca si cum ar vorbi separat cu fiecare persoana.
Liderii rareori au timp suficient pentru a discuta in privat cu fiecare persoana care participa la discursul lor. Fie ca se afla la o masa intr-o sala de conferinte sau intr-o sala aglomerata, ei pot lucra cu studentii astfel incat acestia sa simta ca li se adreseaza direct si ca li se acorda atentie maxima.
7. Au urechi (si stiu sa le foloseasca).
Un lider adevarat stie ca o comunicarea reala are intotdeauna doua sensuri, iar ceea ce aude nu este mai putin important (uneori este chiar mai important) decat ceea ce spune.
8. Un lider autentic poate pronunta cuvintele „E vina mea”, „Am gresit” si „Imi pare foarte rau”.
Cand marii lideri fac o greseala, o recunosc chiar acolo, imediat. Responsabilitatea este unul dintre principiile lor fundamentale de viata.
Ei isi recunosc greselile fara prea multa drama sau falsa modestie.
9. Un lider adevarat cere „feedback”.
Maestrii in comunicare verifica intotdeauna daca ascultatorii lor au inteles totul corect si, daca nu este asa, nu ii invinovatesc pentru acest lucru. In schimb, incearca sa transmita din nou mesajul folosind cuvinte mai directe si mai inteligibile.
10. Un lider adevarat este foarte activ.
Un astfel de om nu pierde niciodata timpul, aflandu-se mereu in fata competitorilor cu cel putin cativa pasi.
Foto: pixabay, Sursa: cluber.com.ua
Citeste si:
Opriti, va rog, timpul! Vreau sa cobor la prima…
“Prea tarziu” pentru a-ti mai indeplini visele? Citeste aici:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!