~ Greseli de comunicare ~

greseli de comunicare

Nu-i asa ca si tu ai auzit de nenumarate ori urmatorul sfat: “Cheia fericirii in cuplu este comunicarea”? Ei bine, in pofida faptului ca peste cuvintele de mai sus planeaza un aer clişeistic, adevarul gol-golut este ca da, comunicarea e vitala pentru ca relatia dintre parteneri sa fie nu doar mentinuta, ci sa si evolueze frumos.

Din pricina unei comunicari defectuoase apar, ca intr-un tavalug, probleme peste probleme – conflicte, reprosuri, nepasare, ignorare, depresie, agresiuni verbale sau psihice – care nu fac altceva decat sa duca relatia catre punctul de disparitie.

Pentru ca, din pacate, in orice cuplu apar greseli de comunicare care pun bete in roate trainiciei relatiei, iata o parte dintre ele si ce se poate face ca ele sa fie minimizate si chiar eliminate.

1. Greseli de comunicare ~ Sa crezi ca stii, deja, ce gandeste celalalt

De multe ori, ai impresia ca stii de dinainte ce poate gandi partenerul intr-o anumita privinta. Asa ca, ori nu te mai obosesti sa discuti cu el problema respectiva, ori iei o decizie care se dovedeste a fi gresita, desi erai ferm convinsa ca aceasta e aceeasi cu a lui. Cu alte cuvinte, faci una dintre cele mai raspandite greseli de comunicare.

Ca sa eviti sa cazi in capcana presupunerii, discuta mereu cu partenerul tau chiar si acele lucruri marunte care par a avea o traiectorie bine stabilita. Asa cum si pe tine insuti te poti surprinde adesea prin ceea ce faci sau gandesti, la fel de bine poate si jumatatea ta sa-ti ofere surprize cand nici nu te-astepti. Partea buna e ca surprizele pot fi pozitive, iar lucrurile vor avea o intorsatura favorabila pentru amandoi.

2. Greseli de comunicare ~ Critica si reprosuri constante

Critica si reprosurile, mai ales cele constante, sunt unele dintre cele mai periculoase obiceiuri care vor distruge incet, dar sigur, o relatie de cuplu. Ele au puterea de a deteriora acea conexiune existenta intre parteneri, dar si de a eroda increderea in propria persoana. Cine s-ar putea simti fericit si puternic atunci cand omul pe care il iubeste ii aduce zi de zi acuze?

Desi exista situatii in care ceva ce nu merge chiar trebuie indicat partenerului de viata, acest lucru se poate face nu doar cu diplomatie, ci si dublat de sugestii si sfaturi practice (dar si de exemplul personal), ce se pot dovedi o alternativa excelenta la iritanta critica.

3. Greseli de comunicare ~ Lipsa de empatie

Cand zilele celuilalt sunt grele, iar alinarea de care ar avea nevoie ca sa treaca peste ele cu bine se gaseste la tine, o lipsa de empatie nu va face altceva decat sa ii dea un sut si mai mare inapoi, in groapa cu lei. Ce va urma va fi o autoizolare si un refuz de a mai comunica, iar pana la depresie mai e doar un singur pas.

Chiar daca si tu ai zile grele acasa sau la birou, nu neglija niciodata sa fii alaturi de cel drag si sa ii intinzi un umar pe care sa poata sa puna capul la nevoie. Veti fi si mai apropiati asa, iar cand roata se va intoarce, el iti va fi si el alaturi si te va sustine emotional, cu siguranta.

4. Greseli de comunicare ~ Ascunderea problemelor, ca sa nu il incarci prea mult pe partener

Stiai ca si tainuirea poate fi una dintre acele greseli de comunicare? Chiar asa! De cate ori nu ti s-a intamplat ceva urat, dar ai preferat sa nu sufli nimic din toate, ca sa nu il incarci sau sa-l mahnesti prea mult pe partener? Si astfel, toate nemultumirile, grijile si supararile interiorizate vor ajunge mai devreme sau mai tarziu sa se reverse asupra celuilalt, starnind certuri si raceala.

Poate ca ai uitat, dar in drumul pe care ati pornit sunteti doi, iar asta inseamna ca aveti nevoie sa fiti uniti si sa va ajutati reciproc la nevoie. Tocmai in momentele grele e nevoie de jumatatea ta, iar el poate fi, cum nici n-ai fi crezut, chiar colacul tau de salvare. Alege sa discuti cu el tot ce te intristeaza sau framanta si vei gasi nu doar un raspuns la probleme, dar vei evita si situatiile de conflict.

5. Greseli de comunicare ~ Sa nu-l lasi pe partener sa vorbeasca – una dintre cele mai comune greseli de comunicare

Adica sa il intrerupi constant, sa vorbesti in acelasi timp cu el si, in general, sa ai impresia ca nimic nu e mai important decat ceea ce spui tu, orice ar zice el. Mda, cred ca am facut cu totii lucrul asta, cel putin o data in viata, spre dezamagirea celui de langa noi. Incet, incet, el se va simti mai putin important pentru tine, va crede ca ceea ce spune e mai putin interesant, iar relatia se va raci din ce in ce mai tare.

Tocmai pentru a evita sa ajungeti in acest punct, dialogati cu lejeritate si lasati-va timp pentru a auzi din partea fiecaruia ceea ce se vrea a fi transmis, comunicand, comunicand si iar comunicand verbal. Asa veti reusi sa mai puneti o caramida serioasa la relatia voastra.

6. Greseli de comunicare ~ Adoptarea unui limbaj si a unor gesturi care distrug pe loc sentimentele dintre voi

Desi ai criticat mereu cuplurile in care cei doi parteneri isi vorbesc urat la nervi si ai vazut ce rani poate sa faca un limbaj nepotrivit sau niste gesturi facute fara cap, ti s-a intamplat si tie sa procedezi exact asa. Si nu stii nici tu prea bine de ce ai apelat la cuvinte deloc adecvate, care l-au pus pe omul drag in ipostaze umilitoare, dar cert e ca ceva nu mai e la fel intre voi de atunci.

Te sfatuim sa iti stergi din minte orice cuvant urat sau orice gesturi reprobabile care nu iti fac deloc cinste si pe care nu le-ai vrea deloc sa le primesti, la randul tau, din partea omului cu care ai cladit o familie. Ia o gura de aer cand intuiesti ca inevitabilul e pe cale sa se produca si fa o pauza atunci cand simti ca starea de nervozitate pare sa te copleseasca. Vei iesi elegant si istet dintr-una dintre cele mai intalnite greseli de comunicare si vei pastra sufletul omului tau drag intact.

Pe Facebook ne-ai dat Like? ?

greseli de comunicare

foto pexels.comsursa: totuldespremame.ro

Citeste si:

greseli grave in relatia de cuplu Cele mai frecvente greseli in relatia de cuplu. Tu stii care sunt?

Cum poate un sot sa ii usureze viata sotiei

5 Lucruri importante pe care oricine ar trebui sa le invete pana la varsta de 40 de ani

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!