~ Ajutor din partea sotului ~

ajutor din partea sotului

Copiii ne tin ocupate in majoritatea timpului petrecut acasa. Fie ca strangem dupa ei, fie ca ii hranim sau ne jucam cu ei, suntem dedicate lor. La finalul zilei suntem epuizate fizic si emotional. Pe langa copii, mai exista si sotul, despre care studiile spun ca ar fi ceva mai stresant decat cei mici. Trebuie sa recunoastem, fara sa devenim dramatice, ca viata sotiei este mai complicata decat cea a sotului!

Aproape jumatate dintre mamele participante la un studiu din 2017 spun ca sotii lor sunt o sursa mai mare de stres decat copii. Si nu vorbim aici despre o presiune de nivel mediu, ci una de 8,5 pe o scara pana la 10.

Cum au ajuns partenerii nostri intr-o situatie asa ingrata? E simplu! Femeile fac in general toate treburile care tin de casa si este greu sa fii zen cand copiii te trag de haine ca vor sa se joace, tu tragi de cratite si aspirator, iar sotul trage de butoanele de la telecomanda in cautarea unui film care sa-l relaxeze. Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Ohio a aratat ca mamele au mai putin de o ora timp liber, pe cand tatii au aproape doua. Cum sa nu fii stresata, mai ales cand nu faci un singur lucru, ci esti un fel de Napoleon jonglannd intre teme, gatit, rufe si ordine?

Mamele nu indeplinesc mai multe sarcini in acelasi timp doar o data, ci cu 10 ore mai mult decat tatii, in fiecare saptamana, dupa cum au calculat specialisti de la American Sociological Review. De aici se nasc si tot felul de sentimente negative, stres si conflicte in familie.

Lucrurile se pot schimba, iar tatii au resursele necesare pentru a face ca nivelul de stes al mamelor sa se micsoreze. Nu e nevoie sa miscati muntii din loc, ci de treburi simple.

Ajutor din partea sotului ~ Schimba scutecele

Nu doar ca vei salva mama de o sarcina, dar vei crea o legatura mai stransa cu copilul. Studiile arata ca atunci cand tatal imbaiaza, imbraca sau schimba scutecul bebelusului si-l apropie sufleteste foarte puternic. Impactul se va vedea si cand cel mic va deveni adult, pentru ca va dori sa se implice si el in cresterea propriului copil, avand modelul tatalui sau.

Ajutor din partea sotului ~ Implica-te in mai multe treburi gospodaresti

Impartitul sarcinilor din casa in mod perfect egal nu este posibil, dar ar trebui sa incerci sa inclini balanta cat mai mult in dreptul tau. Poti incerca sa gatesti cina cateva seri pe saptamana, sa aduni rufele uscate, sa dai cu aspiratorul macar o data pe saptamana. Nu doar ca mama va fi mai relaxata, dar si relatia voastra va fi mai buna.

Ajutor din partea sotului ~ Asculta-ti sotia atunci cand se plange

Uneori o mama nu are nevoie decat sa fie ascultata in timp ce se plange. Vrea sa stie ca cineva o intelege ca are prea multe de facut si sa ii spuna ca nu se intampla nimic grav daca nu termina toate treburile. Intreab-o in fiecare zi daca are nevoie de ajutor si ce poti face pentru a-i usura viata.

Pe Facebook ne-ai dat Like? ?

ajutor din partea sotului

~ Ajutor din partea sotului ~ Foto pexels.com, Sursa: totuldespremame.ro

Citeste si:

Ce surprize iti rezerva rolul de parinte vitreg

Depresia postnatala – Povestea unei mamici

povestea libelulei Despre transformare si evolutie – Povestea libelulei

3 Cazuri in care este mai bine sa taci

Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!