~ Relatie de lunga durata ~
De obicei, dragostea romantica si relatiile fericite sunt asociate cu perioada de inceput a unei relatii. Ne asteptam ca, pe masura ce timpul trece, pasiunea dintre cei doi sa se stinga.
Unii cercetatori sunt de parere ca romantismul si pasiunea nu sunt caracteristice casatoriei. Altii apreciaza ca, in timp, dragostea dintre cei doi parteneri evolueaza de la atractie si dorinta sexuala catre un alt tip de dragoste, mai temperata, bazata pe prietenie. Mai nou, a aparut o alta teorie. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca anumite persoane reusesc sa mentina viu romantismul in cuplu si dupa trecerea anilor, iar acest lucru le creste vitalitatea fizica si mentala.
Este cu putinta sa existe relatii fericite si de lunga durata?
O cercetare efectuata in 2012 in Statele Unite a aratat ca 40% dintre participantii care erau casatoriti de peste zece ani s-au declarat foarte indragostiti de partenerii lor. Cum se explica mentinerea pasiunii in cuplu pe termen lung? Helen Fisher, antropolog si cercetator in domeniul relatiilor de cuplu, este de parere ca dragostea pasionala poate fi trezita oricand in cuplu. Explicatia este destul de simpla: ea se bazeaza pe atasamentul dintre parteneri, iar sentimentele de atasament profund se mentin in timp, deoarece se bazeaza pe circuite neuronale bine formate.
Ce se intampla in creierelor celor care raman indragostiti 20 de ani?
Vrand sa inteleaga cum e cu putinta ca dragostea pasionala sa se mentina in cuplu si dupa o relatie de 20 de ani, un grup de cercetatori impreuna cu Helen Ficher au scanat creierele mai multor femei si barbati. Acestia aveau intre 50 si 60 de ani, erau casatoriti de peste 20 de ani si s-au declarat nebuneste indragostiti de partenerii lor de o viata.
Folosind imagistica prin rezonanta magnetica functionala, oamenii de stiinta au observat ca, atunci cand a venit vorba de relatia de cuplu, la nivelul creierului fiecarui subiect s-au activat regiunile asociate cu recompensa si motivatia. S-a remarcat o activitate cerebrala intensa si in zona responsabila cu empatia si s-au activat circuitele neuronale care sunt responsabile de formarea atasamentului cu mama. Cu alte cuvinte, atractia dintre cei doi pe termen lung se explica prin profunzimea atasamentului intre cei doi, atasament care este similiar celui primar, avut de fiecare cu propria sa mama.
O alta cercetare realizata in China a evidentiat faptul ca pentru persoanele indragostite de partener pe termen lung se activeaza acele zone care sunt asociate cu abilitatea de a renunta la aprecierile critice si cu abilitatea de a supra-aprecia partenerul. Adica aceste persoane nu se centreaza pe ceva ce nu le place la sot/ sotie, ci pe ceea ce admira la tovarasul de viata.
Cum influenteaza dragostea starea de bine
Potrivit multor studii, casatoria in sine contribuie la creserea starii de bine a indivizilor. Iar mentinerea dragostei intre cei doi este un indicator important pentru nivelul de fericire si pentru nivelul de satisfactie a vietii. Legatura puternica dintre soti ajuta la mentinerea starii de sanatate fizica si mentala, este un bun amortizor pentru evenimentele stresante la care sunt supusi cei doi si contribuie la cresterea satisfactiei vietii. Din contra, inexistenta conexiunii intre cei doi sau o conexiune superficiala duc la depresie si la destramarea cuplului.
5 la 1: raportul magic pentru o relatie fericita de lunga durata
Cercetatorul John Gottman (psiholog si matematician in acelasi timp) a pus la punct o tehnica prin care poate spune daca un cuplu ramane sau nu impreuna pe termen lung. In laboratorul lui, el urmareste interactiunea unui cuplu timp de cateva minute. Le analizeaza apoi celor doi parteneri micro-expresiile faciale, iar ulterior poate indica cu o acuratete de 91% daca respectivii vor ramane impreuna in urmatorii 15 ani. Dar Gottman nu numai ca a descoperit formula prin care poate „prezice” viitorul unui cuplu, ci a descoperit si cum poate fi mentinuta fericirea intr-un cuplu pe termen lung.
Pentru ca o relatie de cuplu sa reziste in timp si partenerii sa fie fericiti impreuna, este necesar sa existe o balanta intre sentimentele si actiunile pozitive pe de o parte, si cele negative pe de alta parte. Mai precis, pentru fiecare interactiune negativa trebuie sa existe cinci interactiuni pozitive. De exemplu, pentru a reusi sa stegi din mintea partenerului efectul negativ al unei critici (“Nu ai spalat bine vasele!”) sunt necesare cinci momente in care sa il lauzi!
Pe Facebook ne-ai dat Like? ?
Foto pexels.com, Sursa: totuldespremame.ro
Citeste si:
Fericiti pana la adanci batraneti… Poveste sau realitate?
Sa nu te gandesti niciodata la rau – risti sa te imbolnavesti
Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!