~ Stres la serviciu ~

stres la serviciu

Stresul este reactia noastra mentala, emotionala si fiziologica la presiunile de zi cu zi, reactie care vine atat din afara noastra, cat si din interiorul nostru.

Oricata placere ne-ar oferi ceea ce facem, orice activitate poate aduce elemente de stres atunci cand lucrurile sunt duse la extrem.

Cunoscutul psiholog Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), afirma ca oricine a lucrat vreodata a simtit, intr-un fel sau altul, presiunea legata de locul de munca creata de un deadline sau de unele sarcini mai dificile.

“Pe termen scurt, este firesc si rezolvabil, dar din ce in ce mai multi angajati nu scapa de presiunea de la locul de munca nici macar acasa, unii raspund la emailuri sau dau telefoane si in timpul liber, altii isi iau de lucru suplimentar acasa etc., iar acest comportament determina cronicizarea starilor, stresul devenind coplesitor si daunator sanatatii fizice si psihice”, explica specialistul.

De ce ne stresam la serviciu?

Sursele de stres la serviciu sunt de obicei: salariile mici, lipsa suportului social, lipsa controlului asupra decizilor pe care trebuie sa le ia persoana in postul detinut (conflictul de rol), expectante neclare ale performantei din partea angajatorului sau a angajatului, sanse mici de evolutie sau avansare, supraincarcare cu sarcini, sarcini insuficient de provocatoare sau de captivante, continuarea muncii concrete sau mentinerea unei preocupari mentale legate de serviciu si acasa, dupa terminarea programului de lucru.

“In prezent, stresul este privit din 2 mari perspective: Eustres (“stresul pozitiv”), care apare atunci cand este determinata incordarea si mobilizarea organismului pentru a trece la actiune si Disstres (“stresul negativ”), care poate induce stari patologice, epuizare, anxietate, depresie, sindromul burnout, probleme de concentrare, motivatie, probleme familiale si de cuplu etc.

Din pacate, nu putem evita intotdeauna situațiile tensionate care apar la serviciu, de aceea, tine de noi sa gasim variante de gestionare a stresului, deoarece sanatatea noastra fizica si mentala depind de capacitatea noastra de a face fata situatiilor presante, tensionante”, explica psihologul.

Stres la serviciu? 6 Metode antistres la locul de munca:

Ia o pauza de lucru

Corpul uman nu este programat sa stea prea mult timp intr-un singur loc (astfel se explica durerile musculare si de spate care apar la persoanele ce desfasoară o activitate sedentara).

“Dupa fiecare ora de muncă incearca sa te opresti 5 minute si sa iesi din birou, sa bei apa, sa te plimbi prin birou, sa iesi pe terasa, sa discuti cu un coleg, sa stai 5-10 minute in fata unei ferestre deschise, respira adanc de cateva ori, indreapta-ti atentia asupra eliberarii tensiunii si a calmarii batailor inimii, iesi pur si simplu din incaperea in care lucrezi pentru cateva clipe si privește pe fereastra sau gandeste-te la un lucru frumos, linistitor sau haios.

Scopul este sa te deconectezi si sa iti relaxezi mintea, astfel incat sa poti preveni orice posibila stare de anxietate sau neplacere fiziologica. In pauza de pranz, ridica-te de la birou si mananca in alta parte, in special evita sa lucrezi in timp ce mananci. Evita preparatele si gustarile nesanatoase”.

Ia o pauza de atitudine

Treizeci de secunde sunt suficiente pentru ca ritmul alert al inimii sa se linisteasca, de aceea este recomandata angajarea inimii si a mintii intr-o directie pozitiva, relaxanta.

“Vizualizeaza cu ochii mintii orice ar putea declansa sentimente pozitive, imaginea familiei, a copilului, a partenerului de viata, a animalelor de companie, un tablou relaxant, un peisaj de vis, o imagine placuta din vacanta, culori, imagini, sunete, senzatii tactile placute.

Bea un ceai relaxant, asculta o melodie de relaxare, aprinde un betisor parfumat, pune-ti pe birou o vaza cu flori. Priveste in jur cateva clipe, dandu-ti voie sa te bucuri de forma si culorile florilor, de ciripitul pasarilor, de frumusetea unui copac, de razele soarelui sau de prospetimea ploii etc. Schimba modul de respiratie (exista o legatură directa intre starea noastra emotionala si felul in care respiram).

Respiratia unei persoane calme este profunda, lenta si controlata, preferabil cu atentia centrata abdominal. Respira astfel de cel putin 5 ori. Ofera-ti un mic automasaj in zona cefei, a capului, umerilor si bratelor”.

Gestioneaza-ti mai bine timpul

Opreste-te din multi-tasking, care presupune de fapt “multi-gandit”, analizeaza care sunt prioritatile, ia-le pe rand si mentine-ti atentia pe o singura activitate pana este finalizata.

Fa-ti prieteni la locul de munca

In felul acesta vei avea in jurul tau persoane cu care poti discuta atunci cand ai nevoie de o pauza sau cand ai nevoie sa iei o decizie mai dificila.

Pastreaza o atitudine pozitiva fata de locul de munca

“Reaminteste-ti aspectele care iti plac in activitatea ta, motivatiile pentru care ai ales-o, beneficiile pe care le obtii facand ceea ce faci. Premiaza-te la finalul indeplinirii unei sarcini sau la atingerea unui obiectiv cu un moment de relaxare, un gand bun, o gluma, sau orice altceva iti aduce placere”.

Ofera sefului tau sau ofera-ti (daca esti propriul tau sef) un plan de gestionare a factorilor stresori identificati, menit sa te ajute sa performezi mai bine. 

“Acest plan este bine sa includa dezvoltarea unor abilităti de management al timpului, clarificarea sarcinilor, primirea resurselor sau a suportului necesar de la colegi, adaugarea unor sarcini mai provocatoare, modificarea spatiului de lucru pentru a fi mai confortabil, oferirea unor resurse de relaxare din partea companiei”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante. ?

~ stres la serviciu ~ Sursa: authenticmagazin.com; Foto: pexels.com

Elibereaza-te de stres vizionand filmuletul de mai jos. 8 Ore ~ sunetul relaxant al unui foc de lemne, intr-un semineu… Asculta-l atunci cand vrei sa te relaxezi cu familia, intr-o seara geroasa de iarna. Sau cand vrei sa adormi mai usor… ?Relaxare placuta! ?

Citeste si:

Succesul nostru in viata depinde de cel cu care ne casatorim – dovedit stiintific

Rumi – 15 Cele mai profunde citate despre viata si iubire

Ce este de fapt depresia (pentru ca este mai mult decat o simpla tristete)

principii sanatoase 3 Principii sanatoase pentru o viata traita din plin

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!