~ Carti de citit macar o data in viata ~
Cartea ar trebui sa faca parte din viata noastra, a tuturor, deoarece dezvolta imaginatia, inmulteste perspectivele, imbunatateste gandirea critica si relaxeaza sufletul.
“Cartile pot fi extrem de periculoase. Pe cele mai bune dintre ele ar trebui pus un avertisment: “Atentie! Iti poate schimba viata!” – Helen Exley
10 Carti de citit macar o data in viata:
1. Carti de citit macar o data in viata – Portretul lui Dorian Gray, Oscar Wilde
Cum ar fi sa arunci o privire inauntrul tau si sa poti sa-ti vezi sufletul? Cum ar fi sa vezi cum arata el cu adevarat, atent invelit in corp? Ai schimba, atunci, ceva la tine?
“— Nu simti acum, dar va veni o vreme cand vei ajunge batran, zbarcit si urat, cand gandurile iti vor insemna fruntea cu randurile lor ofilite, cand pasiunile iti vor pecetlui buzele cu jarul lor hidos; atunci o vei simti, amarnic o vei simti. Acum, oriunde te duci, farmeci lumea. Asa va fi mereu?… Ai un chip minunat de frumos, domnule Gray. Nu te incrunta, asa este. Iar frumusetea este o forma a geniului — de fapt, e superioara geniului, deoarece nu trebuie explicata. Face parte dintre marile impliniri ale lumii, ca rasaritul soarelui, ca primavara sau oglindirea in apele intunecate ale acelei cochilii de argint pe care o numim luna. Nu poate fi pusa la indoiala. Are acest drept divin si suveran. Ii face printi pe cei care o au. Zambesti? Cand o vei fi pierdut, nu vei mai zambi…” – fragment din carte
2. Un veac de singuratate, Gabriel Garcia Marquez
“Un veac de singuratate,” este capodopera care l-a propulsat pe Gabriel García Márquez (castigator al premiului Nobel pentru Literatura, in 1982) pe orbita celebritatii internationale. Te invitam sa o descoperi!
“Si astfel s-au apucat sa treaca muntii. Mai multi prieteni de-ai lui Jose Arcadio Buendia, tineri ca si el, atrasi de aventura, si-au desfacut casele, si si-au luat femeile si copiii pornind spre pamantul pe care nimeni nu li-l fagaduise. Inainte de a pleca, Jose Arcadio Buendia a ingropat lancea in curte si a taiat gatul minunatilor lui cocosi de lupta, increzator ca in felul asta ii daruia putina odihna lui Prudencio Aguilar. Ursula n-a luat cu ea decat un cufar cu zestrea ei de tanara casatorita, cateva unelte casnice si sipetul cu bani de aur mostenit de la parintele ei. Nu si-au stabilit nicio ruta precisa. Incercau doar sa mearga in directia opusa drumului spre Riohacha, ca sa nu lase nicio urma si sa nu intalneasca oameni cunoscuti. A fost o calatorie absurda. Dupa paisprezece luni, cu stomacul stricat de atata carne de maimuta si de fiertura de sarpe, Ursula a dat nastere unui baiat care avea toate partile corpului omenesti. Facuse jumatate de drum intr-un hamac atarnat de un par purtat de doi barbati, cu picioarele deformate de umflate ce erau, iar varicele i se spargeau ca niste basici.” – fragment din carte.
3. In cautarea timpului pierdut, Marcel Proust
” Intr-o zi de iarna, intorcandu-ma acasa, mama, vazand ca-mi este frig, imi propuse, impotriva obiceiului meu, sa beau putin ceai. Am refuzat la inceput si, nu stiu pentru ce, m-am razgandit. Ea trimise dupa una din prajiturile scurte si durdulii numite mici madlene, care parca ar fi fost turnate in ghiocul scobit al unei scoici Saint-Jacques. Si curand, in mod masinal, coplesit de ziua mohorata si perspectiva trista a zilei de maine, am dus la gura o lingurita de ceai in care inmuiasem o bucata de madlena. Dar chiar in clipa in care inghititura amestecata cu firimiturile prajiturii imi atinsera cerul urii, am tresarit, atent la lucrul extraordinar care se petrecea cu mine. O placere fermecatoare ma cuprinse, ma izolase, fara sa am notiunea a ceea ce o pricinuise (…). Si, pe neasteptate, amintirea mi-a aparut. Gustul acesta era acela al bucatii de madlena pe care matusa Leonie mi-o oferea dupa ce o inmuiase in infuzia ei de ceai de tei, cand ma duceam la ea in odaie, duminica dimineata, la Combray, sa-i spun buna ziua”. – fragment din carte.
Vezi si: Opriti, va rog, timpul! Vreau sa cobor la prima…
4. Carti de citit macar o data in viata – Crima si pedeapsa, Feodor Dostoievski
“Crima si pedeapsa” – de o expresie artistica magistrala – prezinta conditia tragica a lumii, prin care se intrezareste totusi lumina, poate chiar lumina vechiului vis de aur al omenirii.
“Se intampla uneori in viata sa intalnesti oameni cu desavarsire necunoscuti care te intereseaza nitam-nisam de la prima vedere, mai inainte chiar de a fi schimbat o vorba cu ei.” – citat din carte.
5. Strainul, Albert Camus
Strainul, de Albert Camus, este un roman care poate sa te transforme profund. Va recomandam sa cititi destainuirile celui mai sincer om din lume, care refuza sa se supuna conventiilor sociale si promoveaza, ca valoare fundamentala, adevarul.
“Astazi a murit mama. Sau poate ieri, nu stiu. Am primit o telegrama de la azil: Mama decedata. Inmormantarea maine. Sincere condoleante. Asta nu inseamna nimic. Poate ca a fost ieri.
Azilul de batrani e la Marengo, la optzeci de kilometri de Alger. Voi lua autobuzul la ora doua si voi sosi in cursul dupa-amiezii. Astfel, voi putea sta de priveghi si ma voi intoarce maine seara. I-am cerut patronului meu doua zile de concediu si nu putea sa ma refuze avand o asemenea scuza. Dar nu parea incantat. I-am spus: N-am nici o vina. Nu mi-a raspuns. Atunci m-am gandit ca n-ar fi trebuit sa-i spun asta. In fond, n-aveam de ce sa ma scuz. Mai degraba el ar fi trebuit sa-mi prezinte condoleante. Dar mi le va prezenta, fara indoiala, poimaine, cand ma va vedea in doliu. Deocamdata e ca si cum mama n-ar fi murit. Dupa inmormantare, dimpotriva, va fi un lucru incheiat si totul va fi capatat o infatisare oficiala.” – fragment din carte
6. De veghe in lanul de secara, J.D. Salinger
“De veghe in lanul de secara” a lui J.D. Salinger continua sa fie, la peste cincizeci de ani de la aparitie, cartea de capatai a adolescentei. Cum a reusit sa-ti pastreze prospetimea de-a lungul atator ani? Alaturati-va milioanelor de tineri care au citit-o si cu siguranta veti intelege.
“Ca din senin, in drum spre hol, mi-a zburat gindul din nou la Jane Gallagher. Mi-a intrat in cap si n-am putut sa mi-o mai scot de acolo. M-am asezat pe un fotoliu soios de pe hol si m-am gindit la ea si la Stradlater stind in blestemata de masina a lui Ed Banky si, desi eram sigur suta-n suta ca Stradlater nu-i facuse nimic – doar o cunosc pe Jane ca-n palma – ,tot nu puteam sa mi-o scot din cap. O stiam ca-n palma. Pe bune. Uite, in afara de dame, ii placeau si toate sporturile, si dupa ce ne-am apropiat mai mult am jucat tenis aproape in fiecare dimineata si golf aproape-n fiecare dupa-masa, cit a fost vara de lunga. Am ajuns intr-adevar s-o cunosc foarte intim. Asta nu inseamna c-a fost ceva fizic, sau pe-aproape, intre noi pentru ca n-a fost ci doar ca ne vedeam tot timpul. Nu-i intotdeauna nevoie sa treci prin chestii sexi ca sa cunosti bine o fata. – fragment din carte
7. Anna Karenina, Lev Tolstoy
Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman al lui Lev Tolstoy istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine.
“Inca nu se intamplase sa treaca o zi intreaga dupa cearta fara sa aduca impacare. Acum era intaia oara. Dar asta nu fusese cearta, ci marturisirea vadita a unei raceli definitive. Cum s-a putut uita la ea, asa cum s-a uitat el, cand a intrat in odaie dupa certificat? S-o priveasca, sa vada ca inima i se sfasie de deznadejde si sa treaca pe langa ea tacut, cu fata aceea linistita, indiferenta? Nu numai ca sentimentele sale pentru dansa se racisera, dar el o ura, fiindca iubea o alta femeie. Era limpede ca lumina zilei.” – fragment din carte
Vezi si: Cand femeia plange…
8. Carti de citit macar o data in viata – Somnul de veci, Raymond Chandler
”Somnul de veci” de Raymond Chandler, este un roman tipic politist, cu intrigi foarte bine construite, dezlegate abia spre sfarsit, cu violenta, suspans si personaje stranii.
„Am gustat bautura. Batranul nu-si lua ochii de la mine si-si linse buzele, o data si inca o data, trecandu-si-le incet una peste cealalta, cu un funerar zgomot de absorbtie, ca un maestru de pompe funebre care isi freaca palmele de satisfactie.
– Spuneti-mi ceva despre dumneavoastra, domnule Marlowe. Presupun ca am dreptul sa intreb?
– Desigur, dar sunt foarte putine de povestit. Am treizeci si trei de ani. Am trecut la un moment dat prin facultate si inca reusesc sa vorbesc engleza, daca e absoluta nevoie. Profesional, nu ma pot lauda cu multe. Am lucrat candva pentru domnul Wilde, procurorul districtual, ca agent de investigatii. Anchetatorul lui sef, Bernie Olhs, m-a sunat si mi-a spus ca doriti sa ne intalnim. Sunt neinsurat, fiindca nu-mi plac nevestele de politisti.
– Si oleaca cinic, zambi batranul. Nu v-a tihnit sa lucrati pentru Wilde?
– M-a concediat. Pentru insubordonare. Detin recordul la insubordonare, domnule general.” – fragment din carte
9. Ulise, James Joyce
Ulise este un roman total, care incorporeaza o mie de universuri si are dimensiunea unui Amazon literar, desi actiunea se petrece intr-o singura zi.
„Un om de geniu nu face greseli. Erorile sale sunt volitive si sunt portalurile de descoperire.“ – citat din carte
10. Carti de citit macar o data in viata – „Dune”, de Frank Herbert
Romanul SF “Dune” are o actiune ce se desfasoara intr-un viitor indepartat, in mijlocul unui imperiu interstelar in expansiune.
“Paul isi umezi buzele cu varful limbii. Gandurile i se intoarsera cu o saptamana in urrna, la ziua in care fusese pus la incercare de Cucernica Maica. Si ea ii vorbise despre ravagiile lipsei de apa.
„O sa cunosti Campiile Funebre”, spusese ea. „O sa cunosti pustiurile parjolite, desertul in care nu rezista decat mirodenia si viermii nisipurilor. Ochii tai o sa-si intunece culoarea ca sa poata suporta vapaia soarelui. O gaura ferita de vant si ascunsa vederii va fi un adapost. Va trebui sa mergi purtat de propriile tale picioare – fara topter, fara masina, fara animal care sa te care in spate.”
Paul fusese impresionat mai degraba de tonul ei – psalmodiat si vibrant – decat de vorbele pe care le rostea.
„Lumea Arrakisului khala, e imparatia pustiului. Lunile iti vor fi prietene, soarele – dusman.” – fragment din carte
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!