~ Copilul trebuie sa aiba o personalitate proprie ~
Parintii au crezut intotdeauna despre copii ca sunt proprietatea lor si ca acestia trebuie sa le fie intru totul asemanatori, sa ii copieze intocmai. O copie este insa lipsita de orice frumusete, iar existenta nu apreciaza asa ceva; ea se bucura numai de ceea ce este original.
Trebuie sa iti ajuti copiii sa creasca, astfel incat sa te depaseasca. Trebuie sa ii ajuti sa nu te imite. Adevarata indatorire a parintilor este aceea de a-si ajuta copiii sa nu ii imite. Copii sunt tentati, prin insasi firea lor sa imite si pe cine ar putea imita? – parintii sunt cei mai apropiati.
Pana acum parintii au apreciat foarte mult faptul ca proprii lor copii le seamana. Iar viata copilului este pierduta, el nu este dorit asa cum este el de fapt. Din cauza acestei conceptii gresite, de a fi mandru de copiii care te imita, am creat o societate in care toata lumea imita.
…desi copiii vin pe lume prin intermediul vostru, ei nu va apartin. Voi le puteti darui iubirea voastra, dar nu ar trebui sa le impuneti cu forta ideile voastre.
Ei au luat nastere prin voi, dar nu va apartin. Voi aveti un trecut; ei au doar viitor. Nu-si vor trai viata conform ideilor voastre. Ei trebuie sa-si duca viata in acord cu ei insisi, in libertate, pe deplin responsabili, infruntand toate pericolele si obstacolele ce le ies in cale.
Odata ce ai inteles ca proprii tai copii nu-ti apartin, ca ei apartin existentei, iar tu ai fost numai un vehicul, trebuie sa fii recunoscator existentei ca te-a ales ca intermediar pentru venirea pe lume a unor copii minunati. Nu trebuie sa intervii in dezvoltarea lor, in potentialul lor. Nu le impune propria ta gandire. Ei nu vor trai aceleasi vremuri, nu vor avea de infruntat aceleasi probleme. Vor face parte dintr-o alta lume. Nu-i pregati pentru aceasta lume, pentru aceasta societate, pentru acest timp, deoarece le vei crea probleme. Nu-si vor gasi locul, nu vor fi pregatiti.
Le veti permite deci sa infloreasca in felul care le este propriu?
Le veti permite libertatea de a fi ei insisi? Daca sunteti pregatiti pentru toate acestea, foarte bine. Daca nu, mai asteptati, iar intre timp, pregatiti-va. Asteptati acel moment in care va simtiti perfect purificati, si abia apoi dati nastere unui copil. In continuare, daruiti-i acestuia viata voastra, iubirea voastra. Numai in acest fel veti putea contribui la crearea unei lumi mai bune.
Fiecare copil crede ca modul in care priveste el lumea e diferit de cel al parintilor. El are cu totul alte valori. Poate ca strange scoici de pe plaja, iar parintii ii spun: „Arunca-le! De ce-ti pierzi timpul degeaba?” Iar pentru el sunt atat de frumoase… Copilul observa diferentele, vede ca valorile lor sunt diferite. Parintii sunt ahtiati dupa bani; el doreste sa colectioneze fluturi, si nu poate intelege motivul pentru care ei se arata atat de interesati de bani. Iar parintii nu pot intelege ce va face copilul cu acei fluturi sau flori. Fiecare copil ajunge sa-si dea seama ca gandeste diferit, dar ii e teama sa afirme ca dreptatea e de partea lui.
Cea mai buna solutie in privinta copilului ar fi aceea de a-l lasa in pace. Copilul trebuie sa aiba curaj. Acesta nu-i lipseste, numai ca intreaga societate e astfel facuta, incat pana si frumoasa calitate a curajului copilului este condamnata. Daca parintii isi iubesc cu adevarat copiii, ii vor ajuta sa fie curajosi, chiar daca acest curaj e impotriva lor. Ei ii vor ajuta sa se arate plini de curaj fata de profesori, fata de societate, fata de oricine incearca sa le distruga individualitatea.
Nu uitati, pana cand omul nu va ajunge sa se iubeasca pe sine, el nu va putea iubi pe altcineva; pana cand copilul nu va ajunge sa se respecte pe sine, el nu va putea respecta pe altcineva.
Pana cand iubirea de sine nu va ajunge sa straluceasca in fiinta voastra, ea nu se va putea revarsa asupra celorlalti. Mai intai trebuie sa deveniti o lumina pentru voi insiva, si abia apoi se va revarsa aceasta asupra celor din jurul vostru.
~ Copilul trebuie sa aiba o personalitate proprie ~ Fragmente din “Viata este aici si acum” si “Cartea despre copii” – OSHO
foto pexels.com
Citeste si:
7 Sfaturi pentru parintii care vor un copil fericit la scoala si acasa
Cum ne ajutam copilul sa se protejeze de pericolele sociale?
Opriti, va rog, timpul! Vreau sa cobor la prima…
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!