Iti poti imbunatati starea de spirit si poti sa-ti extinzi viziunea asupra lumii daca incepi sa-ti antrenezi creierul sa gandeasca diferit fata de cum a fost obisnuit pana acum.
Creierul nostru nu poate sa imparta totul in bun sau rau. Dar stie sa se adapteze perfect la noile conditii. Iar aceasta adaptare ajuta la construirea de noi modele de gandire si comportament. Drept urmare, un ciclu de dezvoltare pozitiva incepe atunci cand incercati sa invatati o noua abilitate utila, sau un ciclu vicios atunci cand faceti in mod regulat ceva mai putin virtuos.
Ganditi-va la acest obicei ca la o versiune bizara a Legii Atracției: plangerile constante va vor face sa „atrageti” si mai multe situatii de care sa va plangeti.
Plange-te si, in timp, viziunea ta pozitiva asupra lumii va una deveni una negativa. Plange-te tot timpul si victimizarea va deveni comportamentul tau obisnuit. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii oameni par ca pot gasi mereu ceva care sa-i nemultumeasca.
Vor spune despre ei ca sunt perfectionisti. Si ca pur si simplu au standarde foarte ridicate. Dar, de fapt, in aceasta viata nu au invatat altceva decat sa se planga.
Si-au antrenat conexiunile neuronale in asa fel incat au devenit pur si simplu “victimele” perfecte.
Dar plangerile nu te ajuta sa te simți mai bine.
Cand te enervezi si te stresezi, crezi ca astfel scapi de aceste sentimente negative. De fapt, stiinta este de parere ca supararile constante te fac sa te simti mai rau, nu mai bine.
Cu mormaieli si nemultumiri nu ne ajutam pe noi insine, ci doar inrautatim situatia. Studiile au aratat ca, cu cat participantii s-au plans mai mult, cu atat au fost mai negativi si mai necajiti.
Cercetatorii au descris situatia astfel:
“Participantii la studiu nu numai ca au raportat o scadere a starii de spirit si o lipsa de mandrie pentru munca pe care au facut-o in acea zi… dar au continuat, de asemenea, sa fie intr-o stare de spirit deprimanta a doua zi dimineata si ziua urmatoare.
Si daca acest lucru nu este suficient, atunci trebuie sa stiti ca aceste sentimente ii afecteaza negativ si pe cei din jurul vostru.”
Potrivit speaker-ului motivational Jim Ron, daca cercul tau constant de comunicare este format din cinci persoane, dintre care una sau doua persoane se plang constant, atunci starea lor negativa iti afecteaza si tie starea de spirit.
La fel cum si starea ta de spirit o influenteaza pe a lor.
Deci, in loc sa va plangeti, ganditi-va la acest lucru. Orice s-ar intampla cu voi, reacția voastra este intotdeauna la alegerea voastra.
Daca ti se intampla ceva rau, ramane la latitudinea ta cum reactionezi vis-à-vis de situatia respectiva.
Aceasta este, intamplator, ideea principala a filosofiei stoicismului: nu poti controla tot ceea ce se intampla, dar poti decide cum te raportezi la aceasta.
Data viitoare cand ceva nu merge bine, nu mai pierdeti timp pretios plangandu-va. Mai bine faceti tot posibilul pentru a imbunatati situatia. In loc sa te plangi, mai bine vorbeste despre ceea ce vei face sau, invers, nu vei face data viitoare…
Si asta, chiar daca esti singurul interlocutor.
Incepeti sa reactionati pozitiv si, in timp, puteti crea conexiuni neuronale care va vor ajuta sa gasiti mult mai usor solutiile potrivite.
Drept urmare, o privire pozitiva asupra lumii exterioare si a evenimentelor care iti influenteaza viata, va deveni o abilitate – una pe care ai dobandit-o cu ajutorul unei practici intensive și concentrate.
Dar nu te opri acolo. Intoarce-ti privirea catre oamenii care se plang. Asculta-i, iar mai apoi concentreaza-te pentru a-i ajuta.
Pana la urma: prietenii nu-si lasa prietenii sa planga. Prietenii isi ajuta prietenii sa-si imbunatateasca viata.
Asteptam cu interes parerea ta despre acest subiect. Scrie un comentariu.
Pe Facebook ne-ai dat Like? ?
photo source: Pixabay, VEDRANA VUKOJEVIĆ, source: cluber.com.ua
Citeste si:
Cititorii intreaba: Cum ne vindecam de rusinea toxica?
Pe taramul ipocriziei, sinceritatea nu gaseste intelegere
Sistemul imunitar. Ce alimente trebuie sa consumi pentru a-l face mai puternic?
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!