~ iertarea ~
Auzim tot timpul de la cei din jurul nostru:
,,Cand vei invata sa ierti, te vei simți mai bine.”
,,De ce mai esti suparat/a?”
“Iarta si uita!”
Psihologul Harriet Lerner, insa, este de parere ca nu trebuie sa ierti pe oricine, orice ti-ar fi facut. Cateodata acest lucru este chiar gresit si iti poate face mult rau.
Afirmatia ca trebuie sa iertam pe oricine oricand, cu toate ca are un mesaj bun, pozitiv, poate fi daunatoare pentru multi dintre noi.
Este inradacinata in noi ideea ca iertarea este drumul catre o viata implinita, fara suferinta si ura. Si ca daca nu putem, oricat de mult ne-am dori, sa iertam persoana care ne-a suparat, suntem niste oameni rai si slab dezvoltati emotional. Aceste mituri ranesc oamenii.
Exista foarte multe metode de a te elibera de emotiile negative, fara a fi neaparat nevoie, sa ierti, daca nu vrei, nu poti sau nu simti sa faci asta.
Daca consideri ca iertarea, precum recunostinta, este o emotie universal tamaduitoare, inconstient vei raspandi aceasta idee gresita. Vei spune ca trebuie sa iertam chiar si persoanele care ne-au provocat mult rau, intr-un mod intentionat.
Vezi si: Aleg sa fiu inconjurata doar de oamenii cu care ma potrivesc
Deseori, se intampla ca persoana pe care “ar trebui” sa o ierti, sa nu aiba mustrari de constiinta, sa nu-i pese de iertarea ta si sa nu aiba vreodata intentia de a-si recunoaste vina.
“Comportamentul tatalui tau fata de tine este un lucru ramas in trecutul departat. Nu vad niciun sens sa mai tii pica pentru ceva ce s-a intamplat cu atat de mult timp in urma. Nu poti sa il ierti si sa traiesti mai departe?” – isi intreaba mama, fiica matura.
Mama sigur are cele mai bune intentii atunci cand spune aceste lucruri, insa, ea risca astfel sa-si transforme fiica intr-o victima.
Ce trebuie sa auda persoana ofensata, pentru a se putea trece peste o suparare?
Pentru a se “vindeca, ”persoana “ranita” are nevoie de confirmarea ca experienta prin care a trecut este cu adevarat dureroasa si ca sentimentele si perceptiile sale au sens.
Persoanele care continua sa simta ura, ranchiuna si dispret sunt incapabile sa mai evalueze obiectiv unele actiuni in viitor, dupa ce au fost tradate sau abandonate.
De multe ori copilului, sau chiar si unui matur, i se spune ca nimic grav nu s-a intamplat. Ca el interpreteaza eronat situatia si ca dramatizeaza totul. Mai dureros este faptul ca, unora le-a fost spus ca ei insisi sunt vinovati de atitudinea negativa a altei persoane, ca ei au provocat-o.
Sa nesocotesti sentimentele unei persoane si sa-i spui ca trebuie neaparat sa ierte omul care a ranit-o, inseamna sa-i sabotezi si mai mult stabilitatea emotionala.
Aceasta o sa simta si mai intens experienta unei tradari. Cu cat supararea este mai puternica, cu atat trairile sunt mai intense.
Nicio persoana ranita nu vrea sa auda cuvintele: “Cat te costa sa il/o ierti?!” mai ales daca cel care s-a comportat urat cu ea nu a facut nimic pentru a-si merita iertarea. Cliseurile “ce s-a intamplat, s-a intamplat”, “s-a intamplat acum 30 de ani”, sau “a incercat si el cat a putut”, sunt inutile.
Nimeni nu are dreptul sa-ti spuna ce suparari trebuie sa uiti. Pentru ca durerea din suflet nu poate fi indepartata “la comanda.”
Nu o sa devii mai putin “OM” daca nu vei mai vrea sa te intalnesti cu o persoana care ti-a cauzat mult rau.
A ierta pe cineva, sau nu, ramane DOAR la alegerea ta. Si in puterea ta.
Tu ai gasit in sufletul tau puterea de a-i ierta pe toti cei care ti-au gresit? Asteptam cu interes comentariul tau.
Sursa foto: Pixabay, Referinte: psychologies
Despre expert: Harriet Lerner este psiholog, psihoterapeut.
Citeste si:
Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!