~ sindromul broastei fierte ~

sindromul broastei fierte
Parabola “broastei fierte” se bazeaza pe un fapt demonstrat stiintific.

Daca apa in care o broasca este scufundata se incalzeste treptat, cu doar 0.002 °C pe minut, aceasta nu va reactiona deloc, pana cand temperatura va fi atat de ridicata incat va muri. Practic, broscuta si-a consumat toata energia incercand sa-si adapteze temperatura corpului in functie de cea a apei in care se afla si nu mai are puterea necesara pentru a sari si pentru a-si salva viata. Ea va face un efort continuu adaptiv si se va obisnui treptat cu temperatura excesiva.  

Pe de alta parte, daca broasca este introdusa direct intr-un vas cu apa clocotita, aceasta va fi capabila sa faca un salt si sa iasa imediat din apa.

Vezi si: Traieste-ti viata asa cum iti doresti! Fii creatorul ei, nu executantul parerii celorlalti

“Goltz a crescut temperatura apei de la 17,5 °C la 56 °C in aproximativ 10 minute, asadar cu o rata de 3,8 °C pe minut, in partea sa de experiment, care incerca sa arate ca broastele vor incerca sa scape. Pe de alta parte, Heinzmann a incalzit apa cu broastele o perioada de 90 de minute de la aproximativ 21 °C la 37,5 °C, cu o rata de sub 0,2 °C pe minut.

O sursa din anul 1897 sustine ca “intr-unul dintre experimente, apa a fost incalzita cu o rata de 0,002°C pe secunda iar broasca din vas a fost gasita moarta dupa 2 ore si jumatate, fara sa incerce sa scape.”

Sindromul broastei ce a fost fiarta simbolizeaza deteriorarea emotionala lenta, care poate trece foarte usor neobservata.

Parabola de mai sus seamana foarte mult cu ce se intampla in realitate. In viata, de cele mai multe ori lucrurile nu se intampla brusc. Permanent se intampla tot felul de schimbari, dar ele sunt destul de mici si la momentul in care se produc par nesemnificative.

Cate putin astazi, cate putin maine, ne trezim ca ajungem intr-o situatie dificila, fara iesire.

Nu este deloc greu sa trecem cu vederea peste o schimbare foarte lenta. In acest sens, exista nenumarate relatii de familie, de cuplu sau diferite situatii sociale, in care nu este neobisnuit ca victima sa fie afectata de acest sindrom.

Este foarte important sa intelegem consecintele faptelor noastre din prezent asupra viitorului nostru. Sa fim atenti chiar si la acele detalii aparent nesemnificative.

Este important sa avem grija de sanatatea noastra din timp si sa nu abuzam de corpul nostru si azi, si maine, si poimaine. Pare ca suntem puternici si ca rezistam, insa, fiecare noua zi de abuz asupra sanatatii, va slabi organismul si-l va face sa se imbolnaveasca iremediabil.

Vezi si: Imi sunt suficient. Am suficient

La fel se intampla si in cazul relatiilor de cuplu. Dependenta emotionala, pretentiile exagerate si/sau nerezonabile, egoismul sau toxicitatea unui partener, nu trezesc o reactie imediata daca se manifesta treptat. Acesta este motivul pentru care de multe ori, devenim captivi intr-o relatie nefunctionala, fara sa constientizam acest lucru. Incet, fara sa realizam, partenerul toxic va ajunge sa ne controleze viata. Sindromul broastei fierte ne impiedica sa reactionam corespunzator pentru a putea evada dintr-o situatie nefavorabila.

Daca ti-a placut acest articol, da LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei gasi si alte articole cel putin la fel de interesante.

Foto: Pixabay;

Citeste si:

Distribuie, daca ti-a placut. Multumim!