~ pericole sociale ~
Mass-media ne aminteste in fiecare zi, ca actele de violenta inclusiv asupra copiilor, s-au inmultit. Acest fapt trebuie sa ne ingrijoreze si sa ne determine sa fim mai prudenti, in legatura cu acest aspect.
Prin urmare, este important sa luam din timp anumite masuri de precautie, incercand totodata sa nu exageram si sa pastram un echilibru intre supra-protectie si pasivitate. Niciun parinte nu vrea sa creasca si sa educe un copil anxios si speriat caruia sa-i fie frica de lumea din jurul lui.
Dar cum putem sa ne protejam cat mai bine copiii?
Iti prezentam, mai jos, cateva sfaturi importante in ceea ce priveste anumite pericole sociale, la care ar putea fi expus copilul tau:
- Este important sa va ajutati copilul sa aiba incredere in dumneavoastra, sa se simta liber, protejat si acceptat, astfel incat sa stie ca daca i se intampla ceva neplacut, poate conta pe familie pentru ajutor si intelegere.
- Sfatuieste-l pe cel mic sa incerce sa nu umble singur. Cand pleaca de la scoala, sa mearga la un loc cu alti copii sau sa se tina aproape de adulti care inspira incredere: de exemplu, femei in varsta sau parinti cu copii langa ei. Este de preferat, sa aiba tot timpul alaturi un prieten care sa il insoteasca.
- Este important sa ne asiguram ca cel mic stie care este numele său de familie, adresa si numarul de telefon.
- Invatati copilul sa va sune de fiecare data cand ajunge la destinatie.
- Invata-l ce sa faca atunci cand este singur, fara mami, fara tati, fara bunici sau alt adult de incredere. Sfatuieste-l sa fuga si sa tipe, daca o persoana straina se apropie de el si ii cere favoruri, il cheama undeva sau daca il atinge. Toate acestea, “pentru ca nu stim ce vrea acel om si ce gandeste. Cel mai bine este sa ne punem la adapost.”
- Ascultati cu mare atentie tot ceea ce va povesteste cel mic, deoarece unele situatii expuse de catre acesta, ar putea ascunde un eventual pericol.
- Fotografiati copilul inainte de a participa la un eveniment la care va asista multa lume. In cazul in care acesta s-ar pierde in multime, fotografia sa vă poate ajuta sa-l gasiti mai usor.
- Daca copilul a disparut, incepeti imediat cautarea. Contactati Politia! Fiecare clipa conteaza!
- Este important sa aveti salvate, in caz de nevoie, cateva numere de telefon pe care le considerati importante: al invatatoarei/dirigintei, al unui prieten bun, numerele de urgenta, etc.
- Stabiliti un loc in care sa va intalniti, in cazul in care se va pierde. Alegeti un loc vizibil. Daca, de exemplu, va aflati la supermarket, puteti alege iesirea din magazin ca fiind o posibila locatie de intalnire.
- Nu-i interziceti sa utilizeze retelele sociale. El oricum va accesa Internetul de la scoala sau atunci cand nu sunteti in preajma si se va ascunde de dumneavoastra. Acest fapt vă va pune in imposibilitatea de a-l verifica, controla si de a-i afla preferintele si interesele, in acest mediu. Invatati, in schimb, sa-l protejati explicandu-i de ce Internetul poate fi extrem de periculos. Faceti-l sa inteleaga care sunt riscurile! Fiti prieten cu copilul dumneavoastra pe retelele de socializare sau rugati un alt adult sa-l urmareasca. Fiti mereu in garda!
- Cumparati copilului dumneavostra gadget-uri inteligente pentru a avea acces la coordonatele locatiei in care acesta se afla.
- Testati copilul, pentru a vedea cum se descurca in caz de urgenta. Inventati situatii posiblie in care sa jucati, de exemplu, rolul unui strain dubios. Toate acestea intr-un mod relaxat, care sa nu-i induca foarte multa teama sau neliniste.
Asteptam cu interes comentariul tau in legatura cu acest subiect! Impartaseste cu noi si alte modalitati de a-i proteja pe cei mici de eventualele pericole sociale!
Pe Facebook ne-ai dat Like? ?
Acest articol este protejat de Legea drepturilor de autor.
Foto: Pixabay
Citeste si:
Semnale de alarma in relatia de cuplu. Nu le ignora!
“Cainele de jucarie”-Cavalier King Charles Spaniel
Nu vrei sa-l pierzi? ~ Nu deveni femeia vanator!~
Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!