~ Parinte vitreg… ~
Cresterea copiilor este, in sine, o munca destul de grea, iar cand esti parinte vitreg situatia devine si mai dificila. Iata mai jos cateva lucruri pe care sa le iei in considerare daca urmeaza sa devii parinte vitreg.
A fi parinte vitreg – testul suprem al stimei de sine
Nimeni nu iti spune ca a fi parinte vitreg iti supune stima de sine unui test suprem. Copiii te ignora, indiferent cat de frumos te comporti cu ei.
Majoritatea deciziilor din viata ta sunt dictate de un fost sot (o fosta sotie) si societatea te eticheteaza automat, ca fiind un spargator de casnicii (chiar daca ti-ai intalnit partenerul de viata la cativa ani dupa separarea lui) – cum ar putea aceasta situatie sa nu-ti zdruncine stima de sine?
Fostul partener si noua familie
Nimeni nu spune cat de mult iti poate afecta fostul partener relatia si noua familie, prin ceea ce el sau ea face sau nu face. Oricat de buna si deschisa este relatia cu noul partener, atata timp cat in familie exista si un copil dintr-o relatie anterioara va exista si o relatie cu un fost partener, parintele copilului.
Parinti vitregi – copii vitregi
Iti pot spune ca a fi parinte nu vine instinctiv. Am crezut ca instinctele materne apar ca o reactie innascuta la aparitia copiilor vitregi. Ei bine, nu. Chiar nu ai habar ce e de facut ca parinte.
Adevarul este ca nu trebuie sa-ti iubesti copiii vitregi. Dintre toate sfaturile primite de catre parintii vitregi, “iubeste-i ca si cum ar fi ai tai” este cel mai nepotrivit! A te indragosti de cineva nu iti garanteaza, in mod automat, ca ii vei iubi si copiii si nici nu este o conditie pentru a avea o relatie de familie fericita si de succes cu un parinte vitreg. Ca parinte vitreg, straduieste-te sa actionezi cu blandete, practicand amabilitatea si respectul. Iar daca apare si iubirea? Consider-o bonus!
Si pregateste-te ca, indiferent cu cat timp inainte s-au despartit parintii lor, copiii sa dea, in continuare, vina pe tine pentru faptul ca parintii lor nu sunt impreuna.
Si orice ai face nu uita ca un copil, oricat de buna este relatia lui cu tine, este posibil sa tanjeasca dupa momentele cand parintii lui erau impreuna.
Parinte vitreg sau prieten
Cat de greu este sa echilibrezi cerintele rolului tau? Esti un personaj in fata caruia copiii tai vitregi se simt in siguranta sa vorbeasca deschis, cu privire la sentimentele pe care le au si despre care nu pot vorbi cu parintii lor. La inceput, e emotionant si simti ca “Da, in sfarsit au incredere in mine!”, dar apoi descoperi ca acest lucru poate fi un mare minus. Incerci sa fi genul de parinte cool. Sa te descurci pe cont propriu si sa pastrezi ceea ce-ti spun pentru tine. Te gandesti ca daca spui tatalui sau mamei copiilor atunci ei se vor simti ca si cum i-ai tradat.
Tot ce au nevoie copiii tai vitregi este un prieten, nu un parinte inlocuitor. Mai exact, un adult in care pot avea incredere, dar care nu isi proiecteaza nevoile asupra lor.
Va fi uimitor sa realizezi faptul ca esti iubit de copiii tai vitregi pentru simplul motiv ca esti asa cum esti. Nu pentru ca le-ai dat nastere. Doar pentru ca tu esti tu!
Parinte vitreg – frate vitreg
E o vorba care zice ”copiii mei si copiii tai il bat pe copilul nostru”. Asa ca pregateste-te sa ai un sentiment uimitor cand copiii tai vitregi il accepta in totalitate pe noul lor fratior ca fiind un frate cu drepturi depline.
Daca ai rabdare cu ei, daca te porti cu blandete si respect incet incet aceste lucruri se vor intampla de la sine.
Foto pexels.com, Sursa: totuldespremame.ro
Citeste si:
Depresia postnatala – Povestea unei mamici
3 Cazuri in care este mai bine sa taci
Despre transformare si evolutie – Povestea libelulei
Daca ti-a placut ce ai citit, distribuie si prietenilor!